11 ефективни начина да овлажните въздуха без овлажнител

4367
11 ефективни начина да овлажните въздуха без овлажнител
Снимка: asundermeier / Pixabay

Влажността на въздуха и качеството му влияят върху психическото и физическото състояние на човека. Оптималното ниво на влажност е 40-60% при температура 18-24 градуса в помещението.

Сухият въздух причинява кашлица, болки в гърлото, повишена алергия, сухи лигавици, обостряне на астма, чести настинки, чуплива и суха коса, нарушения на съня, главоболие, умора, апатия, лошо настроение.

Най-лесният начин да върнете нивата обратно към нормалното е да купите овлажнител, който ще поддържа определен процент влажност. Но има и други начини.

1. Как бързо да овлажните въздуха в стаята?

Мокрото почистване ще помогне не само да овлажни, но и да направи въздуха по-чист. Влагата, която ще се изпари от повърхностите, ще насити микроклимата с частици вода. В този случай са подходящи всякакви средства: влажна кърпа, парогенератори, парни мопове.

Как да овлажним въздуха вкъщи, без да купуваме скъпи уреди

2. Вентилация

Проветряването през зимата и есента трябва да стане навик, тогава няма да има проблеми с нивото на влажност. Най-добър ефект може да се постигне, ако прозорецът се отвори по време на дъжд или сняг. Но не трябва да държите рамката отворена цял ден, особено при минусови температури. Напълно достатъчно е 3-4 пъти по 15-20 минути.

3. Сложете фонтан

Декоративният фонтан ще украси всяка стая и в същото време ще овлажни въздуха. Основното е да се следи чистотата и нивото на течността в резервоара. Шумът на водата е релаксиращ, но не всеки ще хареса постоянното ромолене, особено през нощта.

4. Аквариум

Подобно на фонтан, аквариумът насища атмосферата с водни капчици. Освен това плуващите риби успокояват нервната система, харесват ги възрастни и деца. Трябва да се помни, че домашните любимци изискват внимателна грижа: хранене, почистване на стените и дъното и т.н.

Как сами да пречистваме въздуха в стаята от вируси?

5. Стайни растения

Много стайни растения имат способността да натрупват течност и след това да я освобождават обратно в атмосферата (например хлорофитум). Пръскането на листата също влияе върху влажността на въздуха. Но "оранжерията" няма да ви позволи да отсъствате дълго време от дома.

6. Сушене на дрехи

Друг ефективен метод за повишаване на влажността в помещението е изсушаването на прането. Особено ако се налага да го правите често. Ако не миете често, тогава не трябва да се разстройвате. Можете периодично да поставяте хавлиена кърпа, навлажнена с вода, върху сушилнята.

7. Пулверизатор

Лесен и достъпен начин да направите въздуха влажен е да пръскате течност от спрей бутилка. За по-дълготраен ефект напръскайте върху пердета или мека мебел.

Как да овлажним трайно сухият въздух вкъщи

8. Съд за вода

Лесен метод за поддържане на комфортно ниво на влажност през цялата година. Трябва да поставите няколко съда из апартамента, така че овлажняващият ефект да е по-добър.

9. Чайник

Има два варианта: сложете вода в чайник или тенджера да заври, поставете я на масата, така че парата да овлажнява въздуха. Можете да добавите няколко капки евкалипт, за да дезинфекцирате въздуха.

10. Баня

Един от най-лесните начини е да оставите вратата отворена след душ или вана.

11. Хидрогелни перли

Хидрогелът е вещество, което има добри абсорбиращи свойства. Абсорбира влага до 200 пъти повече от размера си. Първо, гранулите набъбват и след това започват бавно да го освобождават във въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com