9 малки двигатели с много цилиндри (ВИДЕО)

1761
9 малки двигатели с много цилиндри (ВИДЕО)

Старите атмосферни V10 мотори от Формула 1, достигнали своя край през 2005 г., звучаха просто невероятно. Само 3 литра обем, 10 цилиндъра и максимални 19 000 об./мин. - божествено. Именно малката кубатура и високите обороти са отговорни за сладки рев, за разлика да речем от огромния 8,4-литров V10 от Dodge Viper.

Сега производителите се насочват към намаляване на обема, но заедно с това орязват и броя на цилиндрите. Не би ли било страхотно да видим малолитражни V12-ки? Ако мислите, че идеята не е добра, нека ви припомним за девет мотора, които компенсират за ниския си обем с голям брой цилиндри.

Рали пилот прелетя на сантиметри от семейство лосове (ВИДЕО)

По време на рали в Лапуа, Финландия, един пилот се изправи срещу нещо повече от часовника, както очакваше. Състезателят едва се размина...

Такива примерно са 2,5-литровият V8 на Tatra, произвеждан между 1956 и 1975 г. Малкият агрегат е с атмосферно пълнене и произвежда 105 к.с. Погледнато по друг начин, говорим за 0,31 л/цилиндър.

Вече споменатите V10 от Кралицата на моторните спортове са една идея по-добри в това отношение или 0,299 л на цилиндър. Мощността, разбира се, е в друго измерение с над 860 к.с. Brabus също се отличават с 1,4-литровия V6, създаден от свързването на два трицилиндрови мотора. Тук обаче говорим и за два турбокомпресора и 170 к.с.

А какво ще кажете за 1,5-литровия V16 на BRM, използван от Хуан Мануел Фанджо (0,09 л.на цилиндър, ако математиката ви е интересна). Въпреки малкия си обем, механичният компресор помага за произвеждане на 800 к.с. Самият Фанджо го определя болида на BRM като най-страхотната кола, която е карал.

Не става само с думи, тези двигатели трябва да се чуят:

Как се променял Jeep за 75 години (ВИДЕО)

  Наскоро Jeep отпразнува 75-ия си рожден ден. Известният производител на офроудъри отбеляза юбилея като създаде специално видео,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт