Билката, която нашите прабаби използваха за всякакви здравословни проблеми

7699
Билката, която нашите прабаби използваха за всякакви здравословни проблеми
Снимка: Jan Haerer / Pixabay

Здравето живее в природата и живовлякът е най-доброто доказателство за това. След бурното развитие на фармацевтичната индустрия и свързаната с това злоупотреба с лекарства, включително хранителни добавки, много хора се връщат към естествените си, бабини методи за грижа за здравето си. Все повече търсим билки. Какви са свойствата на живовляка и кой особено трябва да го търси.

Незабележима и – направо казано – ненатрапчива красота, живовлякът заемаше специално място в кухните и килерите на нашите баби и прабаби. Народната мъдрост неведнъж е предшествала научните наблюдения и проницателните изследвания. Струва си да научите повече за живовляка, за да се възползвате от неговите лечебни свойства.

Наричан още яйцевиден, обикновен или пясъчен, живовлякът е цяло семейство растения. Формите на листата варират от овални до заострени и продълговати, но може да наподобява и цветя. Малко, незабележимо съцветие е разположено на върха на постно, дълго и безлистна дръжка. Цъфти през най-топлите месеци на годината.

Здравословните свойства на живовляка са резултат от богатството на биологично активни съставки, съдържащи се в него. Сред най-важните заслужават внимание следните:

- флавоноиди,
- органични киселини,
- слузни съединения,
- иридоидни съединения,
- каротин,
- витамин С,
- витамин К,
- множество минерали, включително: калий, магнезий и цинк.

Как живовлякът влияе върху човешкото тяло?

Живовлякът може да бъде полезен при много т.нар „спешни здравни ситуации“. Действа добре при инфекции в лигавиците на устата, гърлото и стомашно-чревния тракт. Може да бъде ефективен при възпалено гърло, използва се като помощно средство при тонзилит, възпаление на хранопровода, стомаха и червата. Препоръчва се при язва на стомаха и дванадесетопръстника и възпалителни заболявания на червата.

Има отхрачващо действие, струва си да го имате подръка при кашлица и респираторни инфекции, придружени от секрети.

Ланцетният живовляк има благоприятен ефект върху работата на кръвоносната система – подобрява съсирването на кръвта и запечатва кръвоносните съдове.

Помага за намаляване на възпалението на кожата, успокоява нейното дразнене и ускорява заздравяването на раните.

Отварата, приготвена на основата на живовляка, може да се използва за изплакване на очите. Той е ефективен при конюнктивит и възпаление на клепачите.

Кога и къде да търсим живовляк?

Живовлякът няма особено високи изисквания за виреене, така че успешно расте дори в сухи полета, ливади, площади, тревни площи, а също и край запустели и натоварени пътища.

Листата на живовляка са билковата суровина, а оптималното време за прибиране на реколтата е това, в което растението цъфти, тоест от май до септември. Листата се сушат веднага след прибиране на реколтата, за да не загубят свойствата си, ако не се съхраняват правилно. И разбира се ние берем живовляка, който расте далеч от оживените пътища. Избираме най-чистото, без да има изгорели газове на автомобили наоколо.

Как да използваме живовляк за здраве?
Живовлякът действа добре както при перорално приложение, така и локално - външно.

Отвара от билката живовляк

Откакто си правя масло от живовляк забравих къде се намира аптеката

Невероятно е как някои дарове от природата могат да ни накарат да забравим за лекарствата. Такова народно средство за справяне с болежк...

Залейте супена лъжица от билката с чаша вряла вода и оставете да къкри, докато заври. Оставяме за няколко минути на горещ котлон или топъл котлон, след което го изваждаме и оставяме похлупено за четвърт час, за да набере силата отварата.

След прецеждане и охлаждане е готов за пиене. Най-добре е да се консумира в малки количества – по половин чаша, два пъти на ден.

Отварата се препоръчва не само при проблеми с обмяната на веществата и настинки. Също така си струва да го използвате локално за измиване на предразположена към акне кожа и рани по скалпа. Изплакването с живовляк ще ви помогне да се отървете от пърхота.

Обвивки от листа живовляк

Струва си да се научите да разпознавате това незабележимо растение, защото то може да донесе облекчение в извънредни ситуации, когато прекарваме повече време на открито и страдаме от ожулвания на кожата или ухапвания от насекоми. След това е добре да поставите листа от живовляк върху кожата, да го фиксирате с пластир, марля или дреха и да го оставите за няколко часа. Ще помогне за облекчаване на болката, сърбежа и намаляване на възпалението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com