Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дихателна гимнастика за възстановяване на белите дробове след прекарана инфекция

21 декември 2021, 09:50 часа

Независимо дали сте прекарали КОВИД, грип, или друго заболяване, довело до инфекция на белите дробове, вероятно изпитвате неприятните симптоми от засягането им и след като сте оздравели. Възможно е да имате и участъци с фиброза – съединителна тъкан, заместила нормалната белодробна, които също усложняват и затрудняват дишането.

Може да помогнете на белите дробове да се възстановят и да възвърнат капацитета си с дихателна гимнастика. Може да се доверите на лечебни заведения, извършващи рехабилитация и профилактика, или да правите упражненията вкъщи. Противопоказани са само за пациенти с температура, болка в гърдите и сърцебиене.

Видове упражнения за възстановяване на белите дробове след прекарана инфекция:

1.       Надуване на балон

Изключително лесно и простичко, но много ефективно упражнение, което допринася за възстановяване на белодробната тъкан и капацитета на белите дробове. Не изисква специално оборудване освен един обикновен балон.

2.       Прозяване

Седнете на стол и имитирайте прозявка, разпервайки заедно с това ръцете над главата си. Върнете ръцете долу. Повтаряйте упражнението няколко минути.

3.       Легнете по гръб с крака, свити в коленете, и стъпили на пода. Ръцете трябва да са на корема.От това положение вдишвайте дълбоко през носа и корема така, че пръстите на ръцете да се раздалечат. Издишването е също през носа и е бавно. Дишайте така няколко минути. След това направете същото упражнение, но седнали на стол, краката да са стъпили на пода, ръцете отново са на корема и отново целта е чрез дълбоко дишане през носа и с корема да се раздалечат пръстите им. Упражнението може да правите и от изправен стоеж, спазвайки същите правила и техника.

Упражненията са препоръчани от физиотерапевти от изследователския университет „Джонс Хопкинс“.

Ползи от дихателната гимнастика:

Гимнастиката е полезна не само за възстановяване на белодробната тъкан и възвръщане на капацитета на белите дробове, но и за успокояване и справяне със стреса и негативните мисли и емоции, които често следват всяко едно заболяване особено ако е било с болничен престой. Когато дишате дълбоко и през носа, вие се опускате, изчиствате натрупаните стрес и напрежение, помагате да се възстанови белодробната функция и да укрепне диафрагмата.

Гимнастиката подобрява качеството на съня, минимизира хроничната умора, подобрява потока на кръв и лимфа и подпомага извеждането на натрупания в белия дроб секрет, укрепва имунната система. Допълнително се препоръчват много разходки с темпо според индивидуалните възможности на чист въздух в планина или парк, почивка и физическо натоварване – гимнастика или лек спорт отново според това как се чувства пациентът и според индивидуалните му възможности.

Кога да спрете упражненията?

Преустановете незабавно дихателната гимнастика, ако почувствате:

  • тежка умора,
  • сърцебиене и неравномерно биене на сърцето,
  • болка,
  • задух,
  • световъртеж или замайване на главата.

Статията има само информативен характер. Препоръчваме ви, преди да предприемете дихателна гимнастика, да се консултирате с лекар, който да оцени състоянието ви и да ви даде необходимите препоръки. Не правете дихателна гимнастика, ако не знаете от какво боледувате. Потърсете вашия лекар.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес