Дихателна гимнастика за възстановяване на белите дробове след прекарана инфекция

24237
Дихателна гимнастика за възстановяване на белите дробове след прекарана инфекция
Снимка: iStock

Независимо дали сте прекарали КОВИД, грип, или друго заболяване, довело до инфекция на белите дробове, вероятно изпитвате неприятните симптоми от засягането им и след като сте оздравели. Възможно е да имате и участъци с фиброза – съединителна тъкан, заместила нормалната белодробна, които също усложняват и затрудняват дишането.

Може да помогнете на белите дробове да се възстановят и да възвърнат капацитета си с дихателна гимнастика. Може да се доверите на лечебни заведения, извършващи рехабилитация и профилактика, или да правите упражненията вкъщи. Противопоказани са само за пациенти с температура, болка в гърдите и сърцебиене.

Доказани природни средства за здрави и бели дробове

Единственият орган в нашето тяло, който работи почти неуморно, са белите дробове. Те са и най-безмилостно използвани. Грижата за тях се...

Видове упражнения за възстановяване на белите дробове след прекарана инфекция:

1.       Надуване на балон

Изключително лесно и простичко, но много ефективно упражнение, което допринася за възстановяване на белодробната тъкан и капацитета на белите дробове. Не изисква специално оборудване освен един обикновен балон.

2.       Прозяване

Седнете на стол и имитирайте прозявка, разпервайки заедно с това ръцете над главата си. Върнете ръцете долу. Повтаряйте упражнението няколко минути.

Знаете ли, че може да отслабнете само чрез правилно дишане и без спорт?

Човек може би не се замисля, че на ден прави поне около двайсет хиляди вдишвания. Правилният процес на дишане е много важен за добрия т...

3.       Легнете по гръб с крака, свити в коленете, и стъпили на пода. Ръцете трябва да са на корема.От това положение вдишвайте дълбоко през носа и корема така, че пръстите на ръцете да се раздалечат. Издишването е също през носа и е бавно. Дишайте така няколко минути. След това направете същото упражнение, но седнали на стол, краката да са стъпили на пода, ръцете отново са на корема и отново целта е чрез дълбоко дишане през носа и с корема да се раздалечат пръстите им. Упражнението може да правите и от изправен стоеж, спазвайки същите правила и техника.

Упражненията са препоръчани от физиотерапевти от изследователския университет „Джонс Хопкинс“.

Ползи от дихателната гимнастика:

Гимнастиката е полезна не само за възстановяване на белодробната тъкан и възвръщане на капацитета на белите дробове, но и за успокояване и справяне със стреса и негативните мисли и емоции, които често следват всяко едно заболяване особено ако е било с болничен престой. Когато дишате дълбоко и през носа, вие се опускате, изчиствате натрупаните стрес и напрежение, помагате да се възстанови белодробната функция и да укрепне диафрагмата.

Гимнастиката подобрява качеството на съня, минимизира хроничната умора, подобрява потока на кръв и лимфа и подпомага извеждането на натрупания в белия дроб секрет, укрепва имунната система. Допълнително се препоръчват много разходки с темпо според индивидуалните възможности на чист въздух в планина или парк, почивка и физическо натоварване – гимнастика или лек спорт отново според това как се чувства пациентът и според индивидуалните му възможности.

Как дишането помага при стрес и безпокойство?

Действителният акт на дишане е предимно неосъзнат. През по-голямата част от живота ви тялото и мозъкът ви ще ви държат да дишате, без в...

Кога да спрете упражненията?

Преустановете незабавно дихателната гимнастика, ако почувствате:

  • тежка умора,
  • сърцебиене и неравномерно биене на сърцето,
  • болка,
  • задух,
  • световъртеж или замайване на главата.

Статията има само информативен характер. Препоръчваме ви, преди да предприемете дихателна гимнастика, да се консултирате с лекар, който да оцени състоянието ви и да ви даде необходимите препоръки. Не правете дихателна гимнастика, ако не знаете от какво боледувате. Потърсете вашия лекар.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com