Ефективни начини да не ни е студено нощем

7093
Ефективни начини да не ни е студено нощем
Снимка: iStock

Нашето благосъстояние до голяма степен зависи от качеството на съня и в студа едва ли ще успеем да се наспим добре. Има няколко прости начина за решаване на проблема.

Всеки ден става все по-студено. Въпреки че в календара все още е есен, времето на моменти заприличва на зима. Затова мнозина се опитват да използват всички средства, за да се стоплят.

Никой не обича да му е студено през нощта. Едва ли можете да спите спокойно, ако треперите от студ. Нека да разберем какви са безопасните и не толкова безопасните начини за бързо затопляне през нощта.

Защо мръзнем през нощта?

Когато човек заспи, вътрешната му температура естествено намалява като част от циркадния му ритъм. Този процес започва в момента на заспиване и достига своя пик на сутринта.

Няколко ежедневни трика за по-добър нощен сън

Електрическото одеяло е лоша идея

Напоследък електрически одеяла могат да бъдат намерени на пазарите. Изглежда прост и бърз начин да се стоплите и да спите на топло през цялата нощ. Въпреки това, лекарите Ив Глейзър и Елизабет Ко предупреждават: Този метод може да бъде много опасен, особено ако се използва за затопляне на малки деца или такива, които не могат да се движат заради заболяване. В допълнение, някои други диагнози също могат да бъдат противопоказани за използването на такова одеяло.

Например, диабетът може да причини невропатия, при която човек се чувства вцепенен. Неговата чувствителност към високи температури е силно намалена, така че лесно може да прегрее под електрическо одеяло или дори да се изгори. Особено опасно е покриването с него на спящ човек.

4 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спим без одеяло

Между другото, ако температурата е твърде висока, ще бъде трудно да заспите. При температури над +25 градуса терморегулацията на човек се нарушава, той започва да се поти повече и да спи по-лошо. Така че електрическото одеяло също може да причини безсъние. Лекарите смятат, че оптималната температура за спалнята е 19-20 градуса по Целзий.

И накрая, електрическото одеяло е много опасно по отношение на риска от пожар. В крайна сметка, през нощта няма да забележите, ако нещо се обърка.

Има обаче безопасен начин да използвате електрическо одеяло. Можете да го използвате, за да затоплите леглото си, преди да си легнете.

Други методи

Има и други прости начини да останете топли през нощта. Опитайте да спите в по-дебели и топли пижами от естествени материи. Друг чудесен начин да се загреете е да вземете топла вана. В допълнение, такъв ритуал ще ви помогне да се отпуснете и да спите спокойно през цялата нощ.

Друг начин е да пиете топла напитка. Кафето е най-добре да оставите за сутрешното хранене, но зеленият или билковият чай ще ви помогне да се успокоите и да се подготвите за сън.

И накрая, идеалният вариант е да носите топли чорапи. Проучване доказа, че хората, които просто обуват чорапи за 20 минути преди лягане, са много по-малко склонни да страдат от безсъние. Всичко е заради затоплящия ефект, сигурни са учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com