Ето как да предпазим обувките си от лошите зимни условия

5847
Ето как да предпазим обувките си от лошите зимни условия
Снимка: JeanineW / Pixabay

По това време на годината обичаме да ходим по белия сняг и да чуваме как пука под краката ни. Подобно удоволствие обаче има своите недостатъци, защото често след зимни разходки по обувките ни остават бели петна от солта, използвана за топене на снега от настилките. Как да предпазим обувките, така че да не се сдобият с петна?

Солените петна, които се появяват върху обувките през зимата, често са трудни за премахване и повреждат самите обувки. Натриевият хлорид, съдържащ се в солта, използвана за топене на сняг и лед, е съединение, което може да причини трайно обезцветяване на кожата, гравиране в повърхността й и дори деформация, поради което е важно правилно да предпазвате обувките си.

Как да разшириш тесните обувки?

Преди всеки сезон позволяваме на сърцето си да ни контролира повече, отколкото би трябвало да го прави: когато видим чифт обувки на раз...

Трябва да се използват подходящи препарати, които ще осигурят на материала силна защита срещу вода, кал и сол. В допълнение към качеството на кожата, тя е един от ключовите фактори, определящи ефективността на обезсоляването на обувките.

Почистване

Ако извадите от кутията обувките, които сте носили миналия сезон, преди да нанесете няколко слоя защитни препарати, трябва предварително да почистите кожата. Първо, подсушете, с четка за обувки отстранете пясъка. След това горната част на обувките се измива старателно, за което може да използвате купа с хладка вода и специален сапун за кожа или почистващи течности. Потопете обувките обилно във вода и изтъркайте с гъба. Въпросът е да се почистят добре порите на кожата и да се отмият замърсяванията от предишния сезон.

Подсушете обувките с памучна кърпа и ги оставете да изсъхнат на стайна температура за няколко часа, далеч от нагреватели. Ако обувките са нови, стъпката за почистване не се отнася за тях. Достатъчно е да ги избършете от прах с влажна кърпа и след изсъхване можете да нанесете импрегнирането.

Този прост трик ще ви избави от белите петна по обувките през зимата

През зимата пътищата и тротоарите се обработват с реактиви, които оставят петна по обувките. Те освен, че са трудни за премахване, имат...

Как да премахнете петна от сол?

Какво да правим обаче, когато петна от сол по обувките не са избегнати? Може би още не е късно! Важно е да започнете да почиствате обувките си възможно най-скоро. Стари, сухи ивици, дълбоко "захапани" в царевицата материята на обувката може да се окаже наистина трудна или дори невъзможна за премахване. Но ако сте осигурили на обувките адекватна защита, не би трябвало да имате големи проблеми с премахването на остатъците от сол. Когато планирате да излезете навън, но се страхувате, че обувките ви ще пострадат, можете да вземете мокри кърпички със себе си.

Най-добре е да изберете тези, леко напоени със зехтин, които ще оставят деликатно покритие върху обувката, ще я намажат малко и така ще я предпазят. Вместо кърпички можете да използвате и мазен овлажняващ крем (нанасянето му обаче е по-трудно от избърсването на обувките с кърпа). Други начини за премахване на петна от сол включват премахването им с мляко, оцет или лимонов сок.

Понякога содата бикарбонат също е надеждна, но трябва да се внимава, защото понякога може да се окаже твърде силна – зависи от материала, от който са направени обувките. Ако тези методи не помогнат, можете да посегнете към наличните на пазара средства за отстраняване на сол, които имат силен ефект против петна, като в същото време не увреждат обувките, но осигуряват и защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com