Ето защо през зимата пием повече алкохол

1950
Ето защо през зимата пием повече алкохол
Снимка: Pixabay.com

Ново проучване установи пряка връзка между спадовете на температурата и ограниченото излагане на слънчева светлина върху консумацията на спиртни напитки. Защо пием повече алкохол през есента и зимата? Учените ще дадат недвусмислен отговор.

Тъй като дните стават все по-кратки и температурата извън прозореца става все по-ниска, толкова повече искате да отворите бутилка с любимото си червено вино, да се увиете в одеяло и да включите телевизора си и да гледате любимата си поредицата. Ново изследване потвърждава, че промяната на сезоните може да има пряка връзка с количеството алкохол, което консумираме. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Центърът за изследване на черния дроб в Питсбърг в САЩ установи връзка между средната температура, слънчевите часове и консумацията на алкохол. Изследването, публикувано онлайн в списанието Hepatology, разглежда данни от 193 страни, показващи, че по-студеният климат допринася за по-високата консумация на алкохол и следователно за чернодробно заболяване. Изследванията са потвърдени и от няколко други изследователски центъра в Англия, Норвегия, Дания, Русия, Китай.

„Ние интуитивно разбираме това от десетилетия, но никой досега не е потвърдил научно този факт“, обяснява д -р Рамон Баталер, професор по медицина в Университета в Питсбърг.

Познавате ли усещането за топлина след няколко чаши вино? Това е така, защото алкохолът е вазодилататор, което означава, че отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към кожата. Това води до затопляне на човешкото тяло. В резултат на това подсъзнателно посягаме към чашката с алкохолната напитка, за да се затоплим. А евентуално след това и сладко да поспим.

По-късите слънчеви дни и по-ниските температури също са свързани с по-високи нива на депресия и тревожност, за които е известно, че е свързана с повишена консумация на алкохол. Всички знаем, как алкохола ни кара да се отпуснем за малко, да забравим за грижите и проблемите и т.н.

Беларус е обявена за страната с най-голяма консумация на алкохол: според данните нейните граждани консумират средно 17,5 литра алкохол годишно. Интересното в случая е, че България е поставена на 16 място в тази класация. Едва ли обаче в базата данни са вкарани нашите домашни ракии. Но, както и да е.

В същото време проучването доказва, че умерената консумация на алкохол (средно 14 единици алкохол седмично) помага за намаляване на риска от смърт и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Или казано по друг начин - около 150-200 грама червено вино дневно или 30-40 мл твърд алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...