Ефективни домашни хитрини за премахване на черните точки

1249
Ефективни домашни хитрини за премахване на черните точки
Снимка: iStock

Черните точки, акнето или по-научно казано "отворените комедони" са досадно явление, от което мечтаят да се отърват не само подрастващите, но и много възрастни. Защо се появяват? Как да се справим с черните точки по лицето си? Можете ли да се отървете от тях веднъж завинаги? Сега ще ви разкажем всичко!

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА ЧЕРНИ ТОЧКИ ПО ЛИЦЕТО

На първо място, трябва да разберете какво представляват черните точки като цяло. Това са натрупвания на себум, мъртви клетки и частици мръсотия, попаднали върху кожата от външната среда. Обикновено се появяват при мазна кожа, разширени пори и хиперкератоза (удебеляване на роговия слой).

КАК БЪРЗО ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ДЪЛБОКИТЕ ЧЕРНИ ТОЧКИ ПО ЛИЦЕТО СИ?

Разбира се, дори ако мечтаете да премахнете черните точки и да почистите лицето си възможно най-скоро, отворените комедони никога не трябва да се изстискват, грубо изтриват и прибягват до други агресивни механични влияния. Това може не само да нарани и без това неспокойната кожа, но и да провокира появата на инфекция и разпространението на остър възпалителен процес, както и пигментация.

Как тогава бързо и ефективно да премахнете черните точки по лицето? С помощта на компетентни основни грижи, всички етапи за които сега ще ви разкажем.

НЕЖНО ИЗМИВАНЕ

Собствениците на мазна кожа често се стремят да я измият „до скърцане“, като внимателно отстраняват всички следи от мастни секрети. За съжаление, по-често активното „обезмасляване“ на кожата само провокира повишено производство на себум, превръщайки проблема в омагьосан кръг.

За измиване използвайте меки продукти (гелове, специална вода) с неутрално рН, които поддържат хидролипидния баланс и защитния слой на кожата. Избягвайте сапуни, тонери и лосиони, които са агресивни или прекалено изсушаващи.

ЕКСФОЛИРАНЕ

Задължителна стъпка, която също помага добре при черните точки. За нежно отстраняване на мъртвите клетки и почистване на повърхността на кожата, използвайте естествени ексфолианти на основата на меки киселини или деликатни механични скрабове с малки абразивни частици (само ако няма открити възпаления по кожата!). След всяка такава процедура не забравяйте да използвате продукти със СПФ защита.

ДЪЛБОКО ПОЧИСТВАНЕ

1-2 пъти седмично задължително използвайте маски за мазна и проблемна кожа за дълбоко почистване на разширените пори. Такова "почистване" буквално извлича черните точки, абсорбира излишните секрети от себум, предотвратява възможното развитие на възпаление и спомага за постигане на приятен матов тон на кожата.

ОВЛАЖНЯВАНЕ

По някаква причина все още съществува мит, че мазната кожа не се нуждае от хидратация. Моля, не правете тази грешка - не бъркайте нежелан мазен блясък с приятна кожа с влага. Не забравяйте, че кожата която няма влага, започва да произвежда повече себум, като по този начин провокира образуването на нови комедони.

Когато се борите с черните точки у дома, не забравяйте да използвате некомедогенни овлажнители на базата на хиалуронова киселина и други интензивно овлажняващи съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com