Гответе ги веднага: Тези храни губят калории по време на готвене

1737
Гответе ги веднага: Тези храни губят калории по време на готвене
Снимка: iStock

Има мнение: ако искате да отслабнете, трябва да ядете студена храна. Това означава ли, че горещите храни съдържат повече калории? Попитахме експерт.

Нека не изпадаме в крайности, малко вероятно е да отслабнете със сладолед. Но какво ще кажете за други, по-нискокалорични храни? Променя ли се хранителната стойност след готвене? И дали калоричното съдържание на продукта зависи от температурата на сервиране?

Напоследък можете да чуете информация, че топлата храна има повече калории от студената. Това не е съвсем правилно твърдение: калоричното съдържание на самата храна е същото, коментира доцент Елена Ершова. Все пак, за да може човешкото тяло да смели и усвои правилно студената храна, тя трябва да се загрее до телесна температура, а този процес изисква достатъчно количество енергия. Оттук и ефектът от намаляване на броя на консумираните калории. Освен това, човешкият мозък възприема студените храни като леки и нискокалорични, а горещите или топли като питателни и висококалорични.“

Колко калории има в една кофичка кисело мляко?

Калорично съдържание на ястия и топлинна обработка

Температурата на сервиране не влияе върху хранителната стойност на продукта. Но топлинната обработка може както да намали съдържанието на калории, така и да го увеличи.

Всичко зависи от продуктите и начина им на приготвяне. Например при готвенето на храните излишните мазнини, протеини или част от захарите се отстраняват от тях, така че калоричното съдържание на ястията може да бъде намалено с 10-20%.

Готовите макаронени изделия, както и оризът и другите зърнени храни в чист вид, без масло и сосове, са по-малко калорични, тъй като при варенето поемат вода и увеличават обема си. Месото и рибата също могат да бъдат по-малко калорични, ако се пекат на скара, а не са пържени с олио.

При пържене на храни в олио калорийността се увеличава с около 20%, а при печене на скара или сух тиган намалява с 5-15% заради факта, че мазнините се топят, протеините и въглехидратите се разграждат частично.

Колко калории можете да приемате според килограмите си, за да не напълнявате?

Задушените храни са близки по съдържание на калории до суровите храни. При задушаване се появява сос, в който се прехвърлят калории, а самите продукти стават нискокалорични. При готвене в микровълнова фурна храната може да се пече, задушава, вари - следователно съдържанието на калории ще бъде същото като при обикновено печене, задушаване или варене.

Хлябът, препечен в тостер, не губи много калории, но според диетолозите е по-здравословен от продуктите от прясно брашно. Факт е, че тостът има почти половината от гликемичния индекс, което означава, че нивото на захарта от мекия хляб ще се повиши по-бързо.

Някои храни обаче стават по-калорични след топлинна обработка дори без добавяне на масло и сосове.

Ако зеленчуците, съдържащи скорбяла (моркови, картофи, цвекло), се готвят, съдържанието на калории се увеличава с около 30% заради превръщането на нишестето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 начина, по които горещото и влажно време влияе на здравето ви

Говеждо месо Кобе, шафран, трюфели: Кои са най-скъпите храни в света?

Как се пише: продължавам или продалжавам?

Ако видите това петно върху ягодата, по-добре изхвърлете всичките

Не ги замразявайте: тези продукти губят всичките си качества

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com