Името на кой български град идва от думата "овца"?

9726
Името на кой български град идва от думата "овца"?
Снимка: Pixabay

Знаете ли кой български град носи име, изведено от гръцката дума за "овца"? Историята, която стои зад това име, е толкова интересна колкото и самият град. Сега ще разгледаме град Провадия – селище с повече от 25 века история и неговото развитие от древни времена до днес.

Кой български град е кръстен на овца?

Съществуват две основни теории за произхода на името на града:

  • Първата се свързва с гръцката дума за теснина или проход.
  • Втората теория ни води към гръцката дума "πρόβατο" (проват) - овца. Тъй като византийците наричали града "Προβατών" (Проватон), се предполага, че името идва оттам. В подкрепа на това твърдение е и наименованието на близката крепост Овеч.

Историята на град Провадия

Град Провадия е едно от най-древните селища на територията на България. Има запазени останки от времето на пребиване на траките по тези земи. В последствие, византийските управители изграждат крепостта Проватон за защита от нашествията на северните племена.

В рамките на България, името на крепостта се променя. Смята се, че българите възприемат даденото от славяните наименование Овеч, което си е буквален превод на гръцкото. Смята се, че първоначално Провадия играе същата роля и в българската държава. Тоест, за защита от евентуалните ромейски нападения. Има запазени податки, че крепостта вече служи за укрепителен пункт, който да спре евентуално нападение на ромеите по море. Тоест, ако падне Варна, българите трябва да имат време да подготвят защитата на Плиска, но вече по-късно и на Велики Преслав.

В рамките на Втората ни държава, Провадия променя леко функциите си. Тя се превръща в център на известните дубровнишки търговци в Източна България и по този начин се превръща в притегателено място за търговията от близки и далечни краища.

Османската империя и Провадия

Крепостта Овеч бива превзета от османските войски през 1388 година. Първоначално е ползвана от османците, но тя се превръща в един от центровете подкрепящи неуспешното въстание на Константин и Фружин, стените ѝ са разрушени, което символизира началото на османското владичество в региона. В резултат на политическите промени, българското население се населява в по-ниските части на областта, където се намира и съвременният град Провадия.

Освобождението на Провадия

Интересното тук е, че през януари 1878 година местното население от българи и турци успява да запази града от разрушенията по време на Освободителната война. Въпреки че руските войски влизат в града в началото на февруари, Одринското примирие гласи, че земите се запазват в рамките на Османската империя докато не бъде уреден въпросът изцяло. Така че в рамките на следващите няколко месеца, османската управа продължава да менажира града. След Берлинския конгрес, османската власт се изтегля от града и Провадия окончателно бива освободена от Османската империя в края на август 1878 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com