Как да изберем най-добрия зехтин

31547
Как да изберем най-добрия зехтин
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Зехтинът е от основно значение за кухнята, но ако сте начинаещ кулинар, или просто готвите, за да заситите глада си опитът да го осмислим може да бъде малко поразителен.

За зехтина не може да се мисли по същия начин, както готварските масла като олио или рапица - мислете за него по същия начин, както мислите за виното: тук качеството е от изключително значение, а колкото по-евтино е, толкова по-зле за ястието. Качественият зехтин е пълен с полезни свойства и може да бъде страхотна компания на препечено хлебче, морска сол и чаша от любимото ви вино.

Но как да разберете кой зехтин е качествен?

Ето защо зехтинът е най-важната мазнина

Знаете ли, че само половин чаена лъжичка зехтин на ден е достатъчна, за да намали с 20% риска от инфаркт? До този извод достигат учени ...

Ето някои основни неща, които трябва да знаете за зехтина и какво трябва да имате предвид, когато го купувате.

Зехтинът е част от средиземноморската кухня от поне 6000 години и процесът на екстракция, използван от хилядолетия, все още се използва от някои производители днес: пресоване. По времето на гърците и римляните това се прави просто с тежки камъни и въпреки че технологията е напреднала доста оттогава, все още има занаятчии, които пресоват зехтина по този начин.

До средата на 20-ти век почти целия зехтин се произвежда чрез пресоване и системата е тази, която ражда почти всички термини, които използваме, за да го опишем днес. Около 90% от маслиновото масло ще бъде извлечено от първото пресоване и е означено като Virgin. След това маслото се класифицира като качество, като най-висококачествените са етикетирани като Extra Virgin, а по-нискокачествените масла са етикетирани като Virgin. Ако маслата се обработват с химикали или се нагряват над 80 градуса по Фаренхайт, те се лишават от статуса Virgin - правило, което продължава да съществува и до днес.

Много производители на зехтин ще отпечатат на етикетите си термини като „студено пресовано“, „първо пресовано“ и „първо студено пресовано“, за да създадат впечатление за изключително качество, въпреки че тези термини са верни буквално за всички необработени маслинови масла и следователно напълно безсмислени.

Днес по-голямата част от производството на зехтин не се пресова, а се смачква. Първо маслините се зареждат в машини, където стоманените ролки ги смилат в паста. След това към пастата бавно се добавя вода, която кара молекулите на маслото да се отделят от маслиновата пулпа и да се слепват. След това пастата се поставя в центрофуга, за да се отделят маслото и водата от пулпата.

Продуктът, който смъква кръвното налягане без лекарства

Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe и ca уcтaнoвили кaк мoжe дa ce пoнижи кръвнoтo нaлягaнe. Eкcпeртитe из...

ИМА ЛИ ЗЕХТИНЪТ СРОК НА ГОДНОСТ

Водата се отстранява и маслото се степенува. Въпреки че не е пресовано в традиционния смисъл, това масло все още може да бъде класифицирано като необработено и докато не се нагрява, все още може да се счита за студено „пресовано“.

След обработката остатъците от маслиновата каша могат да бъдат обработени с химикали, за да се извлече още повече масло, което се нарича кюспе. Този зехтин е невероятно евтин, защото просто не е толкова добър като другия: липсва му вкусът и ползите за здравето на студено-пресования зехтин и най-добре се избягва. Избягвайте и бутилките, които са етикетирани като лек зехтин. Когато купувате зехтин винаги се придържайте към екстра върджин - може да струва малко повече, но си заслужава.

Зехтинът е чувствителен към светлина и високи температури, затова купувайте бутилки, които са тъмно оцветени или непрозрачни. Така ще бъдете сигурни, че качеството му ще се запази по-дълго време.  Сериозните производители на зехтин предпочитат стъклените бутилки пред пластмасовите, които се използват за по-евтини масла, които трябва да се използват само за готвене. Ако търсите хубава бутилка, която да използвате за салати или овкусяване, проверете етикета за дата на прибиране на реколтата; най-добрите производители на зехтин винаги ще включват тази информация някъде на бутилката. След като се отвори, съхранявайте бутилката си със зехтин на хладно и тъмно място и използвайте до два месеца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...