Как да си набавим хормон на щастието?

8424
Как да си набавим хормон на щастието?
Снимка: iStock/Guliver

Хормоните са отговорни за нашето настроение, самочувствие и удовлетворение. Допаминът, окситоцинът, серотонинът и ендорфините се произвеждат в мозъка и са известни като „хормони на щастието“. Те могат да бъдат наречени още „хормони на успеха“, защото освен добро настроение ни дават оптимизъм, енергия, повишават концентрацията, насърчават общуването с хората и по този начин стимулират стремежа, лидерството и увереността в себе си и нашата работа.

Как да тренирате мозъка си да произвежда хормони на щастието?

Ендорфините са може би най-известният хормон на щастието и удовлетворението. Ендорфините се повишават, когато участваме в дейности като хранене, упражнения или секс. Тези хормони се освобождават по време на кратки, приятни, удовлетворяващи дейности.

Допаминът е щастливият хормон на очакването и удоволствието от постигането на цел след много усилия, положени за нея. Това е черешката на тортата на вашите постижения. Когато постигнете страхотен резултат, усещането за допаминово щастие ще ви насърчи да повтаряте това постижение отново и отново.

Допаминът е важна част от системата за възнаграждение на мозъка. Производството му е свързано с приятни усещания, учене, памет и двигателни функции. Допаминът ни помага да запомним информация и е ключов фактор в процеса на асоциативно обучение. Любопитството, импулсивността и рисковото поведение също са силно зависими от производството на допамин. При липса на този хормон човек може да изпита липса на мотивация, скука, лошо настроение, тревожност или депресия.

Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Окситоцинът и серотонинът могат да бъдат наречени "хормони на суетата и безкористността".

Окситоцинът е един от най-важните хормони, отговорни за социалното взаимодействие, човешкото поведение в обществото. Произвежда се в хипоталамуса по време на прегръдки, целувки и социални взаимодействия. Наричат ​​го още молекулата на любовта, защото благодарение на него майката отглежда детето си. Окситоцинът активира освобождаването на пролактин, без който кърменето е невъзможно. Не по-малко важен е окситоцинът по време на раждане - той стимулира контракциите на матката. Окситоцинът помага за изграждането на доверие, емпатия и свързване в отношенията. Този химикал стимулира проявата на безкористна доброта и грижа.

Серотонинът е в състояние да повлияе на нашето благосъстояние, да повиши самочувствието, да помогне да се концентрираме и да се отпуснем. Постиженията, признанието, похвалата, всяко повишаване на статуса стимулират производството на серотонин и насърчават по-нататъшния напредък.

Серотонинът участва в различни процеси: контрол на апетита, регулиране на съня, настроението, регулира болката, а също така влияе върху сексуалната възбуда.

Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

Можете ли да се научите да управлявате хормоните си? Да.

Започнете с диета. Две важни неща са захарта и алкохолът. Те нарушават баланса между естроген и тестостерон при жените, повишават умората и нивата на кортизол.

Физическа дейност. Упражненията за около 30 минути на ден ще помогнат за намаляване на нивата на кортизол и общото чувство на стрес.

Поставете си реалистични цели и вдигайте летвата всеки ден. Удоволствието от изпълнението на задачи ще увеличи производството на допамин.

Най-добрият начин за повишаване на серотонина ще бъде медитация, нови преживявания, прегръдки и смях!

Гледайте позата и стойката си, не изпращайте словесни сигнали за стрес към тялото си като: „Страхувам се, нервен съм, претоварен съм, това е нереално, просто някакъв ужас ...“. Такива съобщения, превръщайки се в химически сигнал, водят до повишаване на нивото на кортизола, намаляване на нивото на допамин и ендорфини, тестостерон. Резултатът е несигурна поза, заекваща реч, неуспешна реч или фиаско в преговорите.

И ключът към тези промени е изкуството да управляваш емоциите си. Управлявайте стреса – управлявайте ситуацията!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...