Как можете да се възползвате от рецесията

9479
Как можете да се възползвате от рецесията
Снимка: Oleg Gamulinskiy / Pixabay

Във финансовата криза и дългата глобална рецесия милиони хора са принудени да променят начина си на живот, за да се справят. Когато работни места, домове или бизнеси са загубени, мнозина трябва да променят навиците, хобита, начина на работа, пазаруване и използване на свободното си време.

Но екологично неустойчивото развитие ще има още по-големи последици, заплашвайки със смущения в нашия климат, хранителни системи и водоснабдяване. Тези предизвикателства не могат да бъдат посрещнати само чрез технологични иновации - ние трябва да направим радикални промени в начина си на живот. Можем ли да извлечем поуки от миналото си и да променим бъдещето към по-добро?

Най-голямата европейска икономика е на крачка от рецесия

Германия се намира на крачка от рецесия, след като прекъсванията на веригите за доставка и новите случаи на COVID-19 разклатиха икономи...

Признаците на телефона ви, че някой го шпионира

Изборите, които правим, не са просто индивидуални решения, основани на претегляне на информация, разходи и ползи. Ние консумираме социално, като се влияем от средата си - какво правят нашите връстници, какво сме правили преди, какви културни норми се прилагат, какво инфраструктурата около нас прави лесно или трудно. Така че начинът на живот не е сборът от нашите потребителски избори. Те са сложни модели на навици, практики, избори, надежди, страхове, асоциации, ангажименти и истории, които са нашите лични версии на културата около нас.

Така че индивидуалистичният модел на „промяна на поведението“ може да ни отведе само дотук. Освен добра информация, имаме нужда от промени в сигналите, стимулите и значенията, които черпим от всичко около нас.

Навици: раздялата е трудна

Как да променим тези ежедневни избори? Прекъсването на вредните за нас навици е първата стъпка. Промяната в живота на хората - като преместване на къща, раждане на първо дете или пенсиониране са големи крачки. В такива моменти ежедневните рутини и социалните мрежи са подложени на натиск и точно тогава може да сме по-готови и способни да променим навиците си.

Създадено да тества тази идея, проучване за изследване на промените в начина на живот в прехода (ELiCiT) изследва и интервюира 80 домакинства, подложени на един от тези големи преходи. Половината от домакинствата наскоро са родили първото си дете, докато в другата половина от извадката член на семейството наскоро се е пенсионирал.

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти. Той ще дойде от промяната в ...

Има много промени, произтичащи от това - в ежедневието на родителите, финансовото им състояние, къде са живели и нуждите на бебето. Всички очакват, че тези промени ще продължат да променят ежедневните им практики, като пазаруване или занимания за свободното време.

Подобна плавност се наблюдава и сред пенсионерите, много от които се оказват работещи по нови проекти след официалното пенсиониране. Те също така са изправени пред промени, предизвикани от други семейни преходи - като например да се ангажират много повече в грижите за внуците.

Изследването също така подчертава това, което други проучвания предполагат, че има силна връзка между навиците на потребителите, идентичността и семейните роли. Например, има силни връзки между пазаруването на хранителни стоки и ценностите, свързани с грижата за семейството. Навиците са трудни за промяна не само защото са дълбоко вкоренени, но и защото са свързани с ценности и асоциации, които считаме за ключови части от нашата идентичност.

Например предлагането на „лакомства“ – под формата на може би нездравословна храна – често може да бъде много труден навик за промяна, тъй като е толкова тясно свързан за много хора с проявяването на любов и грижа към своите най-близки и скъпи.

Задължителните хигиенни навици в кухнята, които могат да ви костват здравето

Изследването показва, че по-възрастните хора са силно повлияни от ценностите на пестеливостта, усвоени през следвоенното детство. Това може да бъде един ъгъл, от който да се подходи към променящото се поведение. Подчертава се и положителния принос, който възрастните хора могат да направят за устойчивия живот чрез своите местни общности, доброволчески организации и техните роли в грижите за децата през поколенията.

Двойно по-дълбока рецесия очаква икономиката на еврозоната

Забавянето на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през януари, което води до една почти сигурна нова рецесия, съобщи АФП. Тов...

Необходимостта да се отдалечим от неустойчивия начин на живот в богатия нов свят е жизненоважна. Но всичко остава в наши ръце – да правим по-целесъобразни избори, да внимаваме с употребата на излишна пластмаса и използването на неща, които всъщност не са ни от полза или такива които вредят на здравето ни. Пестеливостта може да се окаже добър съветник не само за джоба ни, но и за здравето и благополучието на планетата. Материализма и постоянното купуване на вещи, вредна храна и харчене на финанси са лошите съветници за бъдещето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com