Уиски или бърбън

56894
Уиски или бърбън
Снимка: Whiskey Auctioneer

Много от потребителите на алкохолни напитки не правят разлика между уиски и бърбън. И двете питиета са кехлибарени, силно алкохолни и вървят с лед. За повечето от тях познанието, че едното идва от САЩ, а другото от Шотландия и Ирландия е достатъчно.

Но културата на пиене на високо алкохолни напитки се променя и хората започват да търсят все повече информация, да експериментират с различни вкусове и вдигат нивото на преживяване от пиенето над това да се отпуснем и да си прекараме добре.

Между уискито и бърбъна има прилики, но има и съществени разлики.

Уиски наричаме дестилиран алкохол от зърно, вода и мая. Шотландската уиски асоциация е определила някои прости правила, за да се нарича една алкохолна напитка „уиски“.

Освен, че трябва да се дестилира от ферментирало зърно, като най-често това е малцуван ечемик (процес при, който се спира покълването на ечемика чрез изсушаване), трябва и ферментация да става само с естествени живи дрожди, да отлежава минимум три години в дъбови бъчви не по-големи от 700 литра и крайният продукт трябва да е с минимум 40 градуса алкохол.

В бъчвите, в които отлежава уискито може преди това да е отлежавал друг алкохол. Най-често това са бърбън или испанско подсилено вино шери.

Разбира се уиски се произвежда в много държави и тези правила не важат навсякъде, но това е едно универсално определение за тази толкова обичана напитка.

Уискито може да се раздели по много критерии, но основно се разделя на бленд и сингъл малц, които пък се делят на блендед грейн, сингъл грейн, блендед малц и тн, но за това ще стане дума в друг наш материал.

Бърбънът пък е северно американска алкохолна напитка, която до голяма степен прилича на уискито, но основната разлика е, че задължително 51% от зърненият микс трябва да е царевица, която предава характерната сладост. Също така той трябва да отлежава минимум две години в нови и обгорени отвътре бъчви от американски дъб. Бутилира се както уискито на минимум 40% алкохол.

В обобщение ще кажем, че бърбъна и уискто са двама братя, но със собствени характери. Експериментирайте с различните вкусове, градуси, зърнени миксове и бъчви, в които отлежават напитките, за да намерите своят стил и любимо питие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com