Какво се прави на Димитровден - поверия

18314
Какво се прави на Димитровден - поверия
Снимка: iStock

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки.
На 26 октомври завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като овчари, говедари, ратаи и става разплащането с тях. На този ден започва и спазаряването на работници за следващата година. Периодът от Димитровден до Никулден народът нарича “Сиромашко лято”.

Ето някои от най-разпространените поверия и гадания на Димитровден:

Начало на годежи и сватби

На Димитровден започват годежите и сватбите. Момите играят т.нар. “сглядно хоро ( от “сгляда” - избор на мома пред ергените и техните родители). 

Строеж на нови къщи

Около Димитровден завършват строежите на нови къщи. Стопаните даряват зидарите, а баш-майсторът казва дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Стопанинът на новата къща трябва да заколи бял овен и да покани цялото село за освещаване на дома. Затова на Димитровден празнуват също строители, архитекти, инженери.

За иманярите

Иманярите вярват, че в нощта срещу Димитровден небето се отваря и заровените жълтици блещукат със синкав пламък.

Жените не работят

На Димитровден започва и подготовката за т.нар. “миши празници”, които започват от следващия ден. Жените не трябва да се захващат с никаква домакинска работа, за да не разсърдят мишките, които могат да проядат всичко, изработено през годината. Не се шие, тъче, преде и плете.

Мишкин ден

Мъжете не трябва да загребват жито от хамбара или да ронят зърно от събраната царевица. За да “замажат” очите на мишките, трябва да замажат с кал праговете на къщата, ъглите, хамбара, кошовете.

Полазване

На Димитровден се гадае какво ще се случи през следващата година по първия гост, който “полазва” дома. В различните краища на страната този обред се нарича булезване, полазване, полязка. Смята се, че ако първите полазници са момчета, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и богат човек, годината ще е плодородна и благополучна.

За пчеларите

В старопланинските райони вярват, че ако в навечерието на празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед.

За овчарите

Ако месечината е пълна, кошарите ще са пълни с агънца. Вечерта срещу Димитровден, овчарите хвърлят в кошарата дървена тояга. Ако на сутринта овцете лежат на нея, зимата ще е дълга, тежка и студена.

На гости

Ходи се на гости на имениците без покана. Носят се бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците през цялата година.

За да е богата годината и плодородна къщата, се слага богата трапеза от курбан с овче месо, яхния с петел или кокошка, питка, рачел от тиква, печена тиква, печени ябълки, ябълкова пита, варена царевица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com