Кое е най-старото име на Варна?

22865
Кое е най-старото име на Варна?
Снимка: iStock

Морската столица на България – Варна, нареждаща се на трето място по големина в страната ни след София и Пловдив, е люлка на древни култури и народи, град, чиито земи някога са били населявани от тракийски племена, от гърци, от римляни. Всеки народ със сигурност е оставил свята следа, своя почерк и своя отпечатък върху земите на днешна Варна и е допринесъл градът да е такъв, какъвто го познаваме.

Менели са народите, заселили се в земите на Варна, сменяло се е и името на града. Варна е наричана по десетки различни начини, много са старите ѝ имена, част от които са съхранени до днес. Кое е най-старото име на Варна и кога морската ни столица получава названието, с което я наричаме днес?

Кои са най-новите градове в България?

Най-старото име на Варна

Все още се водят спорове относно произхода на името на града, като някои историци свързват названието Варна с думата „вар“, означаваща води и минерален извор, но и варовик – от варовитите скали в околността, архимандрит Инокентий сочи в своите изследвания, че името Варна идва от хуно-аварската дума варош, означаваща град, трети предполагат старобългарски произход на името – от варнъ – „черен, вран“ и го свързват с факта, че градът се намира на море, наречено Черно. За произхода на името на Черно море също има различни теории, които обаче не са обект на настоящото ни търсене – а именно кое е най-старото име на Варна.

Древното име на града е Одесос, като някои източници сочат и Улисополис. Счита се, че това е най-старото име на Варна, което е просъществувало дълго. След VI век в историческите извори и документи, достигнали до нас, името Одесос липсва. Любопитен факт е обаче, че успоредно със съществуването на Одесос е имало тракийско селище около Девненското езеро, където и днес археолозите попадат на любопитни находки, и което селище е носело името Варна. Това обяснява защо в някои исторически извори се говори за събития, случили се във Варна, по времето, по което градът се казвал Одесос – те просто са се случили в тракийското селище до езерото, а не в земите на града, познат като Варна днес.

За първи път срещаме името Варна в летописите за настъплението на Аспарух и войските му, които „...дошли при т.нар. Варна, близо до Одесос...“, но, както е видно, споменава се и Одесос, тоест най-вероятно при това първо споменаване на името Варна не се визира днешният крайморски град, а селището до езерото. През коя година точно името на морската ни столица се сменя на Варна не е известно, но са известни и други стари имена на Варна, които градът е носел за кратко по време на властването на  различни императори и кръщаван именно от тях.

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Други стари имена на Варна

Сред по-популярните, както и сред напълно безизвестните стари имена на Варна са:

  • Тибериополис – на името на император Тиберий  и по време на неговото управление,
  • Теодориада – така го нарекъл император Юстиниян – на името на мъртвата си съпруга Теодора ,
  • Иринополис – на името на императрица Ирина по време на царуването ѝ през VIII век,
  • Уд – изключително малко популярно и познато име на Варна, за което научаваме от „Жития на светиите“ на Синодално издателство.

Тези и други стари имена като името Сталин, с което градът е бил известен от 1949 г. до 1956 г., са просъществували много кратко и са се сменяли с новия управник – в онези древни времена – с възкачването на престола на новия владетел, а в съвремието – с идването на власт на нова партия и с промяна на политическия режим. След като и името Сталин било зачеркнато и оставено в историята на града, възстановено е предходното име на морската ни столица, което тя е носила до 1949 година – Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com