Кои имена означават късмет

33538
Кои имена означават късмет
Снимка: iStock/Guliver

Човек носи името си цял живот. Макар не го избира сам, името го представя пред другите, а често влияе и на съдбата му. Поне много хора вярват в това. Изборът на име на всеки нов член на семейството е важна и често трудна задача за родителите. Всички близки искат с името да “кодират” и посланията си за късмет и щастие на новия човек. Но съществуват имена, които буквално означават късмет. Ето най-разпространените от тях:

Беата

Беата е името на латинска светица и означава “късметлия, благословен”. Много популярно е в римокатолическите европейски страни, но рядко се среща в англоговорящите държави. Думата присъства и в шведски, немски, италиански езици със същото значение “късметлия”.

Биатрикс

Името се асоциира главно с писателката Биатрикс Потър, авторка на “Зайчето Питър” и Кралицата на Нидерландия от 1980 г. Името е с латински произход и означава “късмет, щастие”. 

Гуинет

Поради огромната популярност на Гуинет Полтроу, това име се свързва само с нея. Нещо подобно е и с името Офра. Гуинет е с уелски произход и означава “късметлия, благословен”. Всъщност оригиналното изписване от уелски е Gwynedd (днес под това име има графство в Уелс). Името Гуинет се среща в САЩ, но доста рядко.

Кое е най-рядкото цвете в България?

Далия

Името е особено популярно в Литва. От литовски означава “късмет”. Далия е богиня на съдбата, раждането и тъкането. В арабския свят също е много популярно име, но от арабски значението на името е друго “гроздова лоза”.

Детелина, Детелин

Имената са със славянски произход и означават късмет. Във всички култури детелината е символ на късмет, дори и тази с 3 листа. В ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Появата на четвърто листо вече се приема като символ на божията милост. Тъй като детелината прилича на кръст, келтските жреци вярвали, че ги пази от зли духове.

Едмунд

Едно от най-старите англосаксонски имена. Буквално означава “носител на късмет”, “защитник на съдбата”. Едни от най-популярните хора с това име са Едмунд Спенсър (известен английски поет) и Едмунд Хилари (първият алпинист, изкачил Еверест). Двама крале са носели това име. В края на 19-ти и началото на 20-ти век Едмунд добива голяма популярност в САЩ и се нарежда в топ 200 на най-често срещаните имена.

Кики

Името означава “двоен късмет”. Добива известност заедно с други френски имена като Коко, Фифи, Лулу. Тези любими бохемски имена бяха особено популярни във Франция в края на миналия век. В САЩ Кики така и не добива популярност. Среща се най-вече като галено име на други английски имена, започващи с К.  

Най-подходящото име за детето ви според зодията му

Според астролози и нумеролози името на човек предопределя съдбата му – от него зависи дали той ще е щастлив или нещастен. Съотве...

Кисмет

Името е от арабски произход и означава “късмет”. Най-популярно е в Турция и в някои арабски страни.

12 късметчета с кафето ти за днес, 04 АПРИЛ

Пени

“Намери пени (паричка), вземи я и цял ден ще си късметлия”. Заради това вярване името Пени на английски се счита за късметлийско. Всъщност то е умалително от името Пенелопе, което от гръцки означава “тъкач”. Пени беше особено популярно име в САЩ за няколко десетилетия до 1980 г.

Сретен, Сретьо, Средко

Означава “честит”, “щастлив” на архаичен български език.

Фауст, Фауста

Съдбата на жените, които се казват Александра е...

Красивото женско име Александра е производно на Александър. Смисловото му значение е „защитница“,“идваща на помощ&ldq...

Легендарният Фауст продава душата си на дявола и на пръв поглед името му не изглежда много късметлийско. Но буквално името Фаусто, което е популярно особено в Италия и Испания, е от латински произход и означава “късметлия”. Среща се и в Америка.

Феликс

От латински името означава “късмет, щастие”. Произхожда от римско фамилно име и се споменава в Библията. И освен това, звучи много симпатично.

Кой е най-големият производител на царевица в света?

Фелисити

Това женско име означава “късмет” и добива особено популярност през 1999 г., когато се излъчва американски драматичен сериал с това име. Малко след това отново губи своята популярност. Днес се нарежда под № 666 в списъка с популярни имена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com