Коя е най-високата планина в света?

64180
Коя е най-високата планина в света?
Снимка: Pixabay

Дори да не сте обичали географията в училище, вероятно повечето от вас знаят коя е най-високата планина в света и с лекота отговарят на този въпрос. Прави ли сте обаче, че това са Хималаите с известния връх Еверест – най-високия от 14-те осемхилядници на Земята? Отговорът на въпроса коя е най-високата планина в света може да е различен от очаквания и да зависи от това дали се има предвид надморското равнище, от основата до върха, или друг критерий.

Коя е най-високата планина в света над морското равнище?

При така зададен въпрос вие сте прави – Хималаите с връх Еверест, извисяващ труднодостъпната си снага, взела много жертви в опит да я покорят, със своите впечатляващи 8848,45 метра надморска височина, измерени през 2003 година. След непалското земетресение от 2015 г. UNAVCO сочи, че височината е намаляла с 2,54 см, но все пак остава най-високият връх в най-високата планина в света. Всъщност различните измервания през годините показват различни цифри, тъй като не само земетресенията, но и издигането на Хималаите всяка година с около 5 см. оказват влияние на точната височина на Еверест.

Коя държава има най много злато?

Върхът носи името на полковник Джордж Еверест, заемал длъжността директор на Индийската топографска служба в периода 1830–1843 година.  В превод на китайски името означава Богиня на вселената, а на санскрит се казва Devgiri, което ще рече свята планина. Наричат върха още Богинята майка на Земята, макар да е ясно, че е зона на смъртта, а не на начало на живота. 

Множество смели и умели катерачи не са успели да го покорят, загивайки изкачвайки го, или никога не са се върнали у дома, загивайки при слизането. Покоряването на Еверест обаче е страст и предизвикателство, което привлича катерачите, носи значителни туристически приходи на Непал и нито суровите условия, нито труповете по пътя към върха не съумяват да откажат оправилите се към най-високата планина в света.

Топография на Еверест

Освен въпроса коя е най-високата планина в света вероятно се вълнувате и от топографията ѝ, предизвикателствата, които крие, флората и фауната. Известно е, че Еверест е оформен от ерозия, предимно от ледници. Най-трудна за изкачване и достъпване е северната стена, където снегът традиционно е по-малко за сметка на остри и отвесни скали. Ледовете са постоянна дреха на Еверест. Там температурата в най-горещите месеци е около минус 20 градуса, а в най-студените зимни достига до минус 60. Това прави условията екстремално сурови, а изкачването му – пряк риск за живота. Този риск поемат и много българи, решили да покорят ледената снага на Еверест, като част от тях никога не се завръщат. Смелостта им обаче заслужава да бъде отбелязана. Много от българите не използват кислороден уред по време на изкачването, което прави риска още по-голям, а задачата – по-трудна. Любопитно е да знаете и името на първата българка, изкачила Еверест – Петя Колчева.

Кой е най-безопасният вид транспорт?

Флората и фауната на Еверест са очаквано бедни. Срещат се мъх, скачащ паяк, планинска гъска, жълтоклюни гарги, як, черна мечка и снежен леопард.

Коя е най-високата планина в света, ако не вземем под внимание морското равнище?

Мауна Кеа, сниман от океана, с шапка от сняг. Vadim Kurland / CC BY 2.0

Така зададен въпросът има различен отговор. Мауна Кеа на Хавайските острови е най-високият връх, измерен от основата си. Тя е под вода, като над вода са само около 4205 метра. Все пак от основата до върха му са цели 10 200 метра, които го правят много по-висок от Еверест. Денали в Аляска по същия критерий също е по-висок от връх Еверест. Така че, когато се питате коя е най-високата планина в света, важно е първо да уточните спрямо какво е измерена тази височина, след което да отговорите на този привидно лесен въпрос.

Кои коли са най-трудни за кражба?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно