Солариум за първи път – какво трябва да знаем?

14825
Солариум за първи път – какво трябва да знаем?
Снимка: iStock

Солариумите са лесен, ефективен и бърз начин да се сдобиете с шоколадов загар, дори да е зима или когато нямате време за плаж. Известна е връзката между витамин Д и ефективността на имунната система, както и ползата от слънчевия витамин за здравето на косите и зъбите. Витамин Д трудно може да бъде набавен с храната, поради което се препоръчват слънчевите бани – от 15 до 30 минути на ден с открити ръце и без употреба на слънцезащита, за да се синтезира витаминът.

Ако обаче нямате това време или снегът навън прави добиването на витамина невъзможно, може да изпробвате солариум за първи път и да се насладите на ползите му. Както всяка процедура, солариумът има както ползи, така и вреди за здравето. Когато посещавате солариум за първи път, е важно да знаете предимствата и недостатъците, за да имате възможност да се възползвате от ползите, без да рискувате здравето си.

Предимства на солариумите

Когато използвате солариум за първи път, следва да знаете, че освен витамин Д, той ще допринесе за подобряване на общото здравословно състояние и самочувствието ви. Шоколадовият загар прави тялото оптически по-слабо, портокаловата кожа по-малко видима, кожните недостатъци се заличават, а редица кожни болести могат да бъдат ограничени или дори доведени до ремисия като например псориазисът, който се повлиява отлично от солариумите. Акнето също се повлиява добре след няколко сеанса.

Доказано е, че липсата на достатъчно слънчева светлина води до сезонно афективно разстройство – депресия, тъга, тревожност, апатия. След няколко сеанса в солариум може да очаквате отлично повлияване на тези симптоми.

 Употребата на солариум за първи път, преди да се излегнете под парещите слънчеви лъчи на пясъка, може да ви помогне да добиете базов тен бавно и постепенно, което да ви спести вредни, опасни и болезнени слънчеви изгаряния.

Рискове от солариумите

Слънчевите лъчи и солариума са сред най-вредните за кожата в дългосрочен план, които бавно я състаряват и водят при продължително излагане и употреба до фини линии и бръчки или задълбочаване на вече появилите се. Преди да използвате солариум за първи път, важно е да имате предвид, че е възможна поява на тъмни петна по кожата, неравен тен, повишена видимост на белезите. От съществена важност е да имате предвид, че както слънцето, така и солариумът увеличават риска от рак на кожата, да се консултирате със своя дерматолог, преди да посетите солариум за първи път, да преглеждате кожата си при специалист най-малко едни път в годината.

Какво друго е важно да знаете, преди да посетите солариум за първи път?

-          Всяка дреха или бижу върху вас ще остави следи. Внимавайте с очила, дебели гривни, чорапи, бельо, за да не се сдобиете със смешни и нелицеприятни бели ивици, които да развалят красивия тен и да провалят плановете ви. Не пропускайте обаче специалните защитни очила за солариум, които ще получите в студиото. Без тях са възможни опасни увреждания на очите.

-          Внимавайте със солариумите, ако приемате лекарства. Някои медикаменти, сред които са и някои антибиотици, не могат да бъдат приемани съвместно с посещения на солариум. Четете внимателно листовките и се консултирайте с лекаря си.

-          На пазара са налични множество ускорители за тен за солариум, както и продукти, които да овлажняват кожата ви преди и след процедура. Когато ще използвате солариум за първи път, консултирайте се със специалистите там кои са подходящите за вас продукти и не използвайте стандартните продукти, създадени за плаж.

-          Започнете с малко минути в солариума и постепенно увеличавайте времето, което прекарвате там. Ако прекалите, ще изгорите по начина, по който увреждате кожата си при изгаряне на плажа.

-          Доверете се на престижно студио с традиции, качествени уреди, добри практики и специалисти.

-          Пропуснете солариума по време на бременност и по време на месечните женски неразположения.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com