Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

15 май 2024, 12:11 часа

Пасивно-агресивното поведение е модел на поведение, който се стреми да потисне гнева и негативните впечатления. Проявява се в клоунада, сарказъм и отлагане дори на най-важните неща „за по-късно“.

Пасивната агресия възниква, когато човек не може да изрази открито своето недоволство или гняв, а се отдръпва и го пази в себе си. Често възниква поради факта, че в детството на детето е било забранено да проявява гняв в открита форма, да изразява желанията си. Дори в съзнателна възраст хората рядко признават, че са собственици на такова поведение. Те са свикнали да бъдат заобиколени от влиятелни хора като деца, които не им позволяват да изразят своите желания и изисквания.

Какво означава да си пасивно агресивен?

Как се проявява пасивната агресия?

Има много признаци на пасивна агресия, ето най-важните от тях:

·         човек не знае как да каже „не“, вместо това се съгласява със събеседника, изпълнява молби, но го прави неохотно;

·         отрича гнева си, това се изразява във фразите „не съм ядосан“, „всичко е наред“;

·         човек се опитва да избегне конфликт или да го остави неразрешен; рядко спазва обещанията си;

·         често смята, че го подценяват и не му обръщат достатъчно внимание;

·         постоянно се оплаква от живота и упреци.

Доста е трудно да се общува с пасивно-агресивни хора, но ако знаете характеристиките на тяхното поведение, тогава е напълно възможно. Първо, не бива да се държите снизходително с такива хора, те ще се възползват от това. Трябва да изясните на събеседника си, че поведението му пречи на комфортната комуникация, по-добре е да предадете това устно.

Не трябва да се поддавате на провокациите на пасивния агресор, не спорете, точно това постига на подсъзнателно ниво - да вбеси опонента си. Добре е, ако успеете да накарате човек открито да покаже гнева си, защото това е първата стъпка към избавянето му от такова неприятно поведение, трябва да му покажете, че няма нищо лошо в откритото показване на емоции.

Мислите, че сте в токсична връзка? Ето знаците, които трябва да търсите и какво да правите

Как да се справим с пасивно-агресивно поведение на човек

За да се излекувате от пасивната агресия, трябва да вземете живота в свои ръце, да станете господар на живота си. Не е необходимо да избягвате отговорността, в противен случай животът ще бъде в грешни ръце и ще бъде по-трудно да промените нещо. Необходимо е да осъзнаете, че е нормално да искате нещо, че трябва да се вслушвате в желанията си и, ако е възможно, да постигнете тяхното изпълнение. Трябва да практикувате да казвате „не“, в началото може да е трудно, но с течение на времето можете да се научите, в бъдеще това умение ще бъде много полезно в живота.

Пасивната агресия в отношенията между мъж и жена е много обезпокоителна. В отношенията проявата на скрита агресия най-често се свързва със страха от емоционална привързаност към партньора, страха от изпадане в зависимост. В такива случаи не трябва да се изолирате и да възлагате излишна отговорност, често тя е фиктивна. Трябва да положите усилия и да изразите възмущението си от нещо, тогава ще бъде по-лесно да се справите с пасивно-агресивното поведение.

Ако по някаква причина е трудно човек да се справи с това препятствие, тогава той трябва да се свърже със специалист, нашите психолози и психотерапевти в Екатеринбург ще осигурят необходимата помощ. Обикновено хората трудно се съгласяват на тази стъпка, защото не осъзнават проблема си. Много е желателно пасивният агресор да се съгласи на психологическа помощ, защото това е неговият път към щастлив живот.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес