Коя температура при машинно пране убива бактерии и вируси?

31779
Коя температура при машинно пране убива бактерии и вируси?
Снимка: iStock/Guliver

Застилате изпраното спално бельо и въздухът се изпълва с аромат на пролетни цветя. Омекотителят си е свършил чудесно работата и в спалнята ви ухае на море, цветна градина или сладко изкушение, но чисто ли наистина бельото ви, или е дом за бактерии и вируси?

В условията на пандемия въпросът коя температура и препарат убива микроорганизмите при пране в пералнята е резонен и често срещан. Ако сте пощадили тъканите и сметката си за ток, врътвайки градусите на 30 или 40, то не сте пощадили здравето си и бельото ви само изглежда чисто. Ниските температури – под 60 градуса – не убиват бактериите твърдят учени от университета на Гент в Белгия. Изследователите от факултета по биоинженерство са установили, че на 1 милиметър пране на 30 градуса има до 1 милион бактерии. Нещо повече – премахнат е само минимален процент от праха по тъканите. Опасно ли е това? В нормални условия – ако перете само собствените си дрехи и не се намираме в ситуация на епидемия, това не е особен проблем, тъй като повечето от тези бактерии не са патогенни. Само е важно да изперете долното си бельо самостоятелно, а не в едно с връхни дрехи и чорапи. Както и да не пускате работна униформа заедно с другите дрехи. Медицинската например може да ви причини редица здравословни проблеми, а кухненската – е-коли или салмонела от храната, влизала в досег с нея.

В настоящата пандемия и при болен член от семейството прането на 30 градуса е опасно и неприемливо. Имайте предвид, че дори да изперете дрехите на заболелия отделно, то микроби и вируси ще останат в самата пералня и от там ще се предадат на останалите дрехи. Най-добре увеличете температурата на 60 градуса и забравете за кратко за живота на тъканите, пестенето на енергия и еко мисленето по отношение на изразходването на природни ресурси като водата.

Премахнете петната от дрехите с продукти от аптечката и кухнята ви

Чистият, елегантен, спретнат външен вид е вашата визитна картичка. Доброто впечатление и от най-стилното облекло лесно може да бъде про...

Как  да минимизираме риска от разпространение на бактерии, ако все пак държим на ниската температура при пране?

- Използвайте сушилня. Високата температура и продължителност от половин час са ефективен начин да се убие вирусите и бактериите.

- Оставете прането да изсъхне на пряка слънчева светлина. Слънцето доказано унищожава микроорганизми.

-  Почиствайте и дезинфекцирайте пералнята, отделенията за прах и препарати, уплътнителя ѝ. Така няма да позволите тя да се превърне в развъдник на вредни микроорганизми и те да се заселят върху следващите тъкани, които поставите в машината.

Ето как да перете правилно дрехите от различните материи, за да ги предпазите от увреждане

На всеки се е случвало да извади от пералнята любимата си дреха и да забележи, че тя е станала 2 размера по-малка, по-голяма, размъкнат...

- Добавяйте препарат с дезинфекциращ или избелващ ефект, за да унищожите микроорганизмите при ниска температура.

- Гладете прането на висока температура. Ютията дезинфекцира и стерилизира, оставяйки дрехите не само в спретнат вид, но и биологично чисти.

- Подхождайте особено внимателно към детските дрешки. Перете ги отделно. Потърсете биологичен дезинфектант, който не дразни кожата и дихателните органи, и го използвайте. Винаги гладете детските дрехи.

- Не дръжте дрехите на цялото семейство в коша за пране заедно и не ги перете заедно особено ако има член, който е болен от вирусна или бактериална инфекция. Това ще зарази останалите тъкани. Една дреха с бактерии в машината ги разнася ефективно върху всички останали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com