Колко често трябва да сменяваме гъбата за миене на съдове

3981
Колко често трябва да сменяваме гъбата за миене на съдове
Снимка: iStock/Guliver

В съдържанието на обикновените гъби за миене на съдове се съдържат много бактерии, включително патогени. И така, колко често сменяте гъбите във вашия дом? Или може би е достатъчно да ги дезинфекцирате в микровълновата? Науката най-накрая има отговор.

Отдавна се чудим колко време трябва да използваме една кухненска гъба преди да я изхвърлим. Течностите за миене на съдове държат ли под контрол бактериите, които се размножават в тях? Или може би е достатъчно да прекарвате съдомиялната през микровълновата от време на време, за да я поддържате гъбата си чиста като сълза? Най-накрая имаме отговор и на този въпрос.

7 необичайни приложения на верото, за които дори не сте предполагали

Верото може да се използва не само за миене на съдове. Ето за какво още може да го използвате. 1. За отстраняване на мазни петна от др...

Последните изследвания показват, че кухненските гъби са дом на безброй микроби, включително пневмония и бактериите, причиняващи менингит. Германските учени, които са открили това, не са използвали изключително мръсни гъби за своите изследвания. Те помолиха жителите на 14 частни къщи в курортния град Вилинген-Швенинген в Баден-Вюртемберг да дарят своите кухненски гъбки за изследователски цели. Гъбите бяха подложени на микроскопско изследване, а учените секвенираха и ДНК на живеещите в тях микроорганизми.

Какво живее в гъбите?

Един кубичен сантиметър от кухненска съдомиялна машина съдържа над 50 милиарда бактерии (повече от седем пъти повече от хората на планетата). Такава концентрация на микроорганизми може да се намери само в... изпражненията.

Намерени са също така Pneumonia и Staphylococcus aureus, както и батериите Enterobacter cloacae, които живеят в човешките черва, но не представляват опасност за здравето. Има много бактерии от рода Acinetobacter, които могат да причинят кожни инфекции и менингит. Друг микроорганизъм, открит върху гъбата, Moraxella osloensis, понякога може да причини инфекции при хора с отслабена имунна система и е известен главно с това, че причинява миризмата на мухъл, която понякога се наблюдава в пералните машини. Той също така причинява лоша миризма на дълго използвани кухненски гъби.

Топ трик – ето защо опитните домакини слагат гъба в пералнята

Опитните домакини винаги разчитат на трикове, с които да улеснят живота си. Днес ще ви разкрием един от тях, а той е свързан именно с п...

Не дезинфекцирайте кухненските гъби!

Най-изненадващо обаче е, че домашните методи за дезинфекция на гъби чрез варене или нагряване в микровълнова фурна се оказват напълно неефективни. Всъщност те само влошават нещата, защото въпреки че намаляват общото количество бактерии в гъбата (с до 60%), те също така увеличават процента на патогени.

Защо? Това може да е механизъм, подобен на развитието на антибиотична резистентност. Патогенните бактерии са по-устойчиви на топлинната обработка и най-силните от тях, които оцелеят при този процес, бързо заселват райони, изоставени от техните по-уязвими братовчеди.

И така, колко дълго е безопасно да използваме кухненска съдомиялна машина? Учените препоръчват да ги заменяме с нови веднъж седмично. От хигиенна гледна точка това е най-доброто решение.

Защо всяка домакиня започна да държи гъба за чинии в хладилника си?

Знаете, че хладилникът е едно от онези места в дома ни, от където може да идва лошата миризма. Ако не искаме това да ни се случва и все...

Разбира се, не бива да се плашите прекалено от резултатите от тези изследвания, защото не можем да избягаме от бактериите и нашият вид се развива в тяхната компания от милиони години. Въпреки това си струва да припомним, че най-мръсното оборудване в дома не е тоалетната седалка, а всички видове гъби (включително гъби за баня), дръжките на вратите, повърхности на мобилни телефони и компютърни клавиатури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com