Колко калории се изгарят по време на сън?

2268
Колко калории се изгарят по време на сън?
Снимка: iStock

Разходът на енергия на организма не е равномерен през цялата нощ. По време на сън може да варира в зависимост от фактори като метаболизъм, телесен състав, качество на съня и дори от фазата на съня.

Средно възрастният човек изгаря между 0,4 и 0,5 калории на килограм телесно тегло за един час сън. Например човек с тегло 150 килограма може да изгори приблизително 60-75 калории на час по време на сън. Това означава, че по време на 8-часов сън той може да изгори около 480 до 600 калории.

Тази оценка обаче е доста обща и не отчита индивидуалните различия. Фактори като възраст, пол, мускулна маса и общо здравословно състояние могат да окажат значително влияние върху действителния брой калории, изгорени по време на сън.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Метаболизмът играе решаваща роля за изразходването на калории по време на сън. Базовата скорост на метаболизма (БСМ), която представлява енергията, необходима на тялото ви, за да функционира в покой, допринася за броя на калориите, изгорени по време на сън. Хората с по-висок БСМ, дължащ се на фактори като увеличена мускулна маса или по-бърз метаболизъм, могат да изгорят повече калории по време на сън в сравнение с тези с по-нисък БСМ.

Освен това цикълът на съня също влияе върху разхода на калории. По време на различните етапи на съня, включително лек сън, дълбок сън и сън с бързи движения на очите (REM), енергийните нужди на организма се променят. Например дълбокият сън е свързан с физическото възстановяване и освобождаването на хормона на растежа, което потенциално води до малко по-висок разход на калории в сравнение с по-леките етапи на съня.

Интересно е, че мозъкът остава силно активен по време на сън, особено по време на REM съня, когато се случват повечето сънища. Тази мозъчна активност допринася за общия разход на калории през нощта.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Важно е да се отбележи, че макар по време на сън да се изгарят калории, фокусирането единствено върху този аспект за управление на теглото може да не е ефективно. Фактори като хранителен режим, физическа активност и цялостен начин на живот играят по-съществена роля в управлението на теглото и цялостното здраве.

Освен това нарушените модели на сън или нарушенията на съня могат да повлияят на изразходването на калории по време на сън. Състояния като сънна апнея, които включват прекъсвания на дишането по време на сън, могат да повлияят на качеството на съня и потенциално да намалят разхода на калории поради повишена възбуда и фрагментирани цикли на съня.

За разлика от това достатъчният и висококачествен сън е свързан с различни ползи за здравето, включително по-добро управление на теглото. Липсата на сън или лошото му качество може да наруши хормоналния баланс, което води до повишен апетит и желание за висококалорични храни. С течение на времето тези фактори могат да допринесат за увеличаване на теглото и други здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 10 оригинални пожелания на родителите към абитуриент

Как да развиете неистова енергия и да се превърнете в магнит за късмет: 3 метода

Кой е написал "Върви, народе възродени" – химна на българската просвета?

Ако имате този цвят на очите, вие сте късметлия

Къде в България е празнуван за пръв път денят на Кирил и Методий?

Коя европейска държава има трима президенти?

10 растения, които ще ви избавят от главоболието

Ето какво се случва, ако НЕ перете сутиена си

Ето защо трябва да спрете да използвате пластмасови дъски за рязане

Лудост или хитрост: Защо хората слагат тоалетна хартия в хладилника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com