Крокодилът на Байрон и ексхумирани стихове - най-интересните факти за римите в Световния ден на поезията

4223
Крокодилът на Байрон и ексхумирани стихове - най-интересните факти за римите в Световния ден на поезията
Снимка: Pixabay

На 21 март се отбелязва Световния ден на поезията. По инициатива на ЮНЕСКО той се отбелязва от 1999 г. Неговата цел е да привлече, колкото се може повече хора към поезията и да даде възможност на талантите да се разкрият. Ето някои интересни факти за поезията, събрани от Actualno.com.

1. Най-древната поезия е създадена в ХХIII пр.н.е. от Енхедуанна, означаващо „повелителка, принадлежаща на Ану“ или „висша жрица, принадлежаща на Ану“ (Ану – небето, небесата, рая). Тя е била акадска жрица на Луната или Нанна в Ур и е смятана от изследователите в литературата и историята като най-ранния писател или автор, известен по име. Нейните неозаглавени събрани религиозни работи често са наричани Химни към Инана, Химни на Енхедуана към Инана или само Химни на Енхедуана, като представляват най-старите примери за литература в писмената история. Те са и първите, които използват първоличен изказ в наратива.

Поезията - път към ума и сърцето на човек

Поезията трябва да се лее като песен, защото тя е онази лекота, с която се докосваме до онова уникално усещане за простор, чистота и из...

2. Китайският император Циенлун, управлявал през XVIII век е издавал смъртни присъди за тъжна поезия. За тъжни той определял стиховете, които възхвалявали времена, в които са управлявали предишни императори. 

3. Най-цитираният поет е Уилям Шекспир. По брой цитирания го надминава само Библията.

4. Кубинският поет Хулиан дел Касал умира от смях, макар творчеството му да е предимно песимистично. Поетът вечерял с приятели и един от тях разказал виц. Касал започнал да се смее неконтролирано, което предизвикало разкъсване на аортата и неговата смърт.

5. Английският поет Данте Росети оставил в ковчега на съпругата си непубликуваните си поеми. Няколко години по-късно му предложили да издаде книга, но поетът не успял да възстанови по памет стиховете си. Тогава ексхумирали тялото на жена му, а поемите били публикувани.  

6. По време на погребението на самотни хора в Амстердам се четат стихове. Изпращането се организира от общината. Тя наема поет, който създава стихове в чест на починалия.

Журналист от Actualno.com с престижна награда за поезия

Журналистът от Actualno.com Евгения Чаушева получи престижна награда за поезия. Жени е победител в Националния конкурс за любовна лирик...

7. До 5-годишна възраст австрийският поет Райнер Мария Рилке бил обличан в момичешки дрехи. Той се родил в семейство, където преди него е починала дъщеря. Затова две от шестте му имена са женски. Майка му го обличала с рокли и играла с него, като с момиченце. 

8. Поетът Шилер черпел вдъхновение от мириса на гнили ябълки. На бюрото в кабинета му винаги имало чиния с развалените плодове.

9. Метрофобия — е страх от поезия. Хората, страдащи от нея се боят да не изглеждат глупаво при опита да разберат смисъла на стиховете.

10. По знаменитото стихотворение на Ал. Пушкин "Я помню чудное мгновенье...", посветено на Ана Керн, е написана музика от композитора Михаил Глинка, който посвещава произведението си на дъщерята на Ана - Екатерина Керн. 

11. Поетът Байрон много обичал животните. От малък той искал да има домашен любимец. По време на образованието си, живеейки в общежитие имало разписани строги правила срещу гледането на куче или котка в стаите. Тогава той взел мече, тъй като правилника не била отбелязана забрана за мечки. През целия си живот Байрон гледал животни - лисица, крокодил, както и птици - чапла, орел и жерав.

До днес не спрях да те намирам

Става дума за третата поред книга с лирика на младия поет Атанас Янев. Не ще и дума, че авторът и този път посвещава стиховете си на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com