Къде можем да лагеруваме с палатка на Витоша?

11702
Къде можем да лагеруваме с палатка на Витоша?
Снимка: iStock/Guliver

Ако представата ви за пълноценна почивка, свежо и запомнящо се изживяване през лятната отпуска включва не многозвезден хотел, луксозна вила или яхта, а невероятното усещане да заспивате и да се събуждате под звездите в палатка под съпровода на птичи песни и аромата на тревите и билките, то следва да знаете на кои места е разрешено лагеруването и какви правила за безопасност и поведение следва да спазвате.

Витоша е най-близката планина до столицата ни, което означава, че за столичани Витоша е място за отдих, туризъм, спорт, бягство от сивия делник. Отпуската, прекарана на палатка, ще ви помогне да се слеете с природата и да се насладите на преживяване, което е несравнимо с нищо друго. За да се насладите на ваканцията си и лагеруването, следва да знаете къде е възможно да разпънете палатката си на Витоша.

Как правилно да изберем най-подходящата палатка и тента за къмпинг?

Палатка на Витоша – къде?

Мечтаете ли да се насладите на природен парк Витоша – райско кътче, територия, обявена за защитена, в което се намират и 2 резервата – биосферните резервати „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“? Паркът е гостоприемен и има зона, подходяща и разрешена за лагеруване, като обаче имайте предвид, че в по-голямата част от годината – от ранна пролет до късна есен паленето на огън е забравено с цел превантивни мерки против горски пожари. Това включва периода от 1 април до края на ноември. Горските пожари са стихия, способна да унищожи защитени и редки видове, както и големи територии гори, поради което следва да сте особено внимателни като цяло не само за съблюдаването на правилата и да не палите огън, но и да внимавате с кибрита за цигарата си.

Поставянето на палатки и лагеруването на Витоша е разрешено в рамките на  природен парк Витоша по поречието на р. Струма между селата Боснек и Чуйпетлово, по р. Куртова – от пътя за с. Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до р. Добри дол. Имайте предвид и следната важна информация – не може да разположите палатка за повече от 3 дни на едно и също място. Ако се каните да лагерувате по-дълго, подгответе се да се преместите, за да спазите правилата за лагеруване на мястото.

Има ли мечки на Витоша?

Защо да изберете палатка на Витоша за своето лагеруване?

Със своята близост до София и Перник, с неподправената си красота, дивната си природа, редките растителни видове, идеалните условия на зимни спортове и туризъм, Витоша е естествен избор за почивка през всички сезони и идеално място да се насладите на различен тип отдих – на лагеруването и магията му, на усещането да си част от величието на планината. Палатка на Витоша е чудесен избор за лагеруването ви, тъй като може да се насладите на редица местности и природни забележителности. Препоръчваме ви да посетите Алекови водопади, Боянски водопад, Боянското езеро, пещера Духлата. Над 270 кв.км. красота ви  очакват, за да се слеете с нея, да създадете спомени, които си заслужават да бъдат споделени, и да прекарате време сред природата, наслаждавайки се на гледки, създадени за съпреживяване.

Къде не е позволено да опънете палатка на Витоша?

Извън посочените разрешени места, което описахме по-горе, нямате право да къмпингувате на други места в планината. Глобата е солидна – до 5000 лв. за несъобразяване с местата, разрешени за лагеруване. Не се препоръчва и спане само в спален чувал. Подобно преживяване не е забранено, но е опасно поради спонтанно променящите се климатични условия в планината и наличието на диви животни. Ако пък палатката е твърде смело изживяване за вас и предпочитате по-различно настаняване, то изберете някои от хижите или заслоните, които са позиционирани в планината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com