На колко години е най-старото дърво в България?

25634
На колко години е най-старото дърво в България?
Снимка: iStock

Министерството на околната среда и водите има специален регистър на вековните дървета у нас, обявени по Закона за биологичното разнообразие, в който са включени над 2000 представители на този растителен вид. Сайтът с регистъра включва за всеки един екземпляр информация за местоположение на вековното дърво – землище, община, област, защитена територия, ако попада в такава, както и кратка характеристика – точна възраст, диаметър, височина на вида. Това позволява на заинтересуваните от темата и от хилядите вековни дървета в България да търсят и получат информация и данни и да задоволят този свой интерес.

Сред вековните дървета в България има както такива, които се намират в едни от най-големите ни области градове, така и дървета, растящи в непопулярни малки селца или отдалечени местности.

Дърветата, чиято възраст надхвърля едно хилядолетие и е над 10 века, са 4, като не са малко и видовете на възраст около и над 500 години, но най-многобройни са онези, които все още не са достигнали 5 века и чиято възраст се определя на от 100 до 300-400 години.

Вековни дървета се срещат в почти всички области в България, като не са равномерно разпределени – срещат се както области, богати на вековни дървета, така и други, в които присъствието на стари видове, включени в регистъра, е по-бедно. 

Кое обаче от тези над 2000 вековни дървета, включени в регистъра, е най-старото дърво в България и на колко години е то?

Най-високото дърво на планетата

Най-старото дърво в България

Най-старото дърво в България, чиято възраст се оценява на около 1700 години, изчислена и определена с помощта на ботаническа сонда, която служи за датиране възрастта на дървета, като позволява преброяване на пръстените в сърцевината на дървото, което именно разкрива възрастта на изследваното дърво и скоростта на растежа му.

Изчислената възраст на това дърво сочи, че то е поникнало през 334-335 година. То е от вида обикновен летен дъб и е наречено Гранитски дъб, тъй като расте в село Гранит в Южна България, в община Братя Даскалови, област Стара Загора. Дъбът е атракция, която привлича туристи в района, макар през последните години да е изсъхнал и от него да е останали само шепа живи клони, които се поддържат от специално и нарочно изградена конструкция.

Дървото е не само най-старото дърво в България, но е и с впечатляващи размери – 1017 м2, корона, 7,45 метра обиколка на стъблото и височина от 23,4 метра.

Други дървета в страната на възраст над 1000 години

Следващото най-старо дърво у нас и обявеното за най-старото иглолистно дърво в страната, е черна мура, израснала в Пирин планина, близо до хижа Бъндерица на около 1930 метра надморска височина, близо до Банско. Възрастта на това дърво е около 400 години по-малка от възрастта на широколистното най-старото дърво в България – около 1300 години.

Тази възраст прави байкушевата мура, наречена на името на своя откривател лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година открива и описва екземпляра, не само най-старото иглолистно дърво у нас, но и едно от най-старите в света. Размерите на тази мура също са впечатляващи – 26 метра височина, диаметър от 2,48 метра и обиколка 7,80 метра. За да могат туристите, желаещи да посетят дървото да го разгледат, е изградена дървена стълба, позволяваща това да се случи удобно, безопасно и с грижа за самото дърво.

Кои са най-големите дървета в света?

Близо до града с лечебните минерални води – Сандански, в двора на манастира „Св. Георги Победоносец“ в село Златолист се издига третото по възраст дърво у нас, което е на около 1300 години и е само няколко години по-младо от байкушевата мура. Това е златолистки чинар от вида източен чинар с размери обиколка около 6 метра и височина около 30 метра.

Последното четвърто дърво, чиято възраст е едно хилядолетие или 10 века е полски бряст, растящ в центъра на град Сливен, известен като Стария бряст. Въпреки че дървото страда от заболяване, се полагат всички възможни грижи то да бъде съхранено и запазено. Дървото е част от герба на Сливен, през 2014 г. е валидирана пощенска марка „Стария бряст“, а през 2018 г. БНБ емитира сребърна възпоменателна монета от 10 лева „Старият бряст в Сливен“ в тираж от 3000 броя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com