Най-високото дърво на планетата

39592
Най-високото дърво на планетата
Снимка: стопкадър / Manish Kanojia / YouTube

На Земята са пуснали корени и се изхранват от почвата ѝ няколко трилиона дървета - които почистват въздуха ни от въглеродния двуокис и са част от огромното царство на флората на нашата планета. Сред 60 000 различни дървесни видове обаче изпъква един, чиито размери са наистина удивителни. Това е секвоята.

Днес именно една секвоя, която дори си има собствено име – Хиперион, е най-високото живо дърво в света. Неговата височина е 115.6 метра. Намира се в парка „Редууд“, Калифорния. Точното му местоположение все още не се разкрива на посетителите на парка, за да се предпази дървото от всякакъв вид човешка дейност.

Секвоите в Калифорния умират

Пета поредна година Калифорния преживява силна суша. Сред последствията, което носи този период, е гибелта дори на такива устойчиви към...

Хиперион е екземпляр от вида Sequoia sempervirens (вечнозелена секвоя). Гигантското дърво е открито през лятото на 2006 г. от природоизпитателите Майкъл Тейлър и Крис Аткинс. Диаметърът му на нивото на гърдите на възрастен човек (1.4 м) е повече от 4.84 метра. Дървото е открито в отдалечена част на националния парк, купена за федералното правителство през 1978 г. от администрацията на президента Джими Картър.

Съзнателно е решено да не се публикува точното местоположение на Хиперион. Това е предприето, за да не се получи така, че потенциалният туристически поток, който без съмнение ще се устреми към тази местност, да увреди или направо да унищожи екосистемата, в която гигантското дърво е живяло от векове. Общият обем на дървесината на Хиперион е в размер на 502 кубически метра, а предполагаемата му възраст е между 700 и 800 години.

Според изследователите по-нататъшният растеж на дървото е сериозно застрашен от дейността на кълвачите, които увреждат ствола на самия му връх. За в бъдеще бързорастящата секвоя Хелиос (114.58 метра през 2015 г.) може да надмине Хиперион. До неотдавна разликата между тях е била около 1.2 метра.

Възрастта от около 800 години за една секвоя означава, че Хиперион е все още доста младо дърво и може да расте още по-високо. Последното обаче е под въпрос именно заради активната дейност на кълвачите – поради което се отваря възможността растежът на секвоята Хелиос в същия резерват да продължи с по-бързи темпове и с времето това дърво да изпревари Хиперион.

Най-скъпите дървета в света

Парадоксално, но освен рядкостта, употребата и издръжливостта на една дървесина, които влияят на цената й, има още един фактор: колкото...

Интересно е, че името Хиперион е дадено на дървото далеч неслучайно. В древногръцката митология Хиперион се наричал един от титаните, които се борели срещу Зевс и другите богове на Олимп - а буквалният превод на името „Хиперион“ от гръцки означава „много висок“.

Все пак, понятието „най-високото дърво в света" е твърде относително. За да бъде информацията обективна, е необходимо да се премери височината на всичките дървета, растящи на нашата планета - което очевидно е доста трудно, по-точно, направо невъзможно. Така, че има вероятност в отдалечени и труднодостъпни кътчета на Земята да растат видове дървета, чиято височина надхвърля тази на Хиперион.

Според учените най-голямата височина на едно дърво не може да бъде прекалено голяма и се ограничава до 125-130 метра. Решаващите фактори тук са гравитацията и енергийната система: на голяма надморска височина потокът на влага и хранителни вещества от земята в короната става проблематичен поради прекомерното увеличаване на обема на дървото.

 

Най-опасното дърво в света

Да си представим следната приятна ситуация: вие сте на почивка на Карибите. Или в Бразилия (тя е там, близо до Карибите)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com