Нови изследвания показват, че ЛЯТОТО може да изчезне

3336
Нови изследвания показват, че ЛЯТОТО може да изчезне
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Учените постоянно проследяват какви са потенциалните опасности от природните явления, като на фокус в днешната тема са супервулканите. Изследванията предвещават нови изригвания, които могат да причинят “години без лято”, изменения на климата и т.н. 

Изследователите идентифицират дейността на вулканите и се фокусират върху най-сериозните изригвания, познати на човечеството. Такова е например в Индонезия през далечната 1815 г. Хипотетично констатират, че ако подобно изригване се случи през 2085 г., то пораженията ще са още по-катастрофални и се очакват огромни понижения на температурата.

1816 г. е година позната като “годината без лято”. Тя е съпроводена от разнообразни метеорологични изменения, като през март месец студовете са били значителни, а през април и май - дъждовете неспирни. През юни и юли в Ню Йорк дори има сняг! Реките в Европа преливат и излизат от бреговете си, като това нанася и много щети на стопанството. Лято обаче през тази година не идва, а все още няма адекватно обяснение за случилото се.

Когато сезоните се сменят...

През 1920 г. Уилям Хъмрис - учен от Америка, поставя хипотеза, че това климатично явление, считано за феноменално, се дължи на изригналия през предната година вулкан Тамбору (Индонезия), който е предизвикал облаци от вулканична пепел в атмосферата. Така голяма част от северното полукълбо бива покрита с прах, но този проблем се усеща едва на следващата година. 

Много от учените дори са на мнение, че поради годината, в която липсва лято - 1816, настъпва тази тифна епидемия, която засяга огромен брой от човечеството и се помни като една от най-смъртоносните вълни. Студът е завладял северното полукълбо, мусоните завладяват и разрушават южното полукълбо, което само допълнително помага да се разпространят епидемии като холера, водещи до смъртта на десетки хиляди.

Дни по 16 часа, сезони по 40 години: учени разказаха за характеристиките на Нептун

Изследвателите и учените констатират, че не бива да пазим спокойствие, защото е много възможно този сценарий да се случи в нашето съвремие. Добре е да бъдем подготвени за всичко, а изследването на вулканичната дейност и измерването й трябва да бъде още по-задълбочено и непрестанно, за да може да се избегнат максимално пораженията върху планетата земя и човечеството ни.

Много е важно освен всичко това да се грижим за съхраняването на нашата природа, тъй като без нея приключва и нашият живот. Насочването към по-екологичен начин на живот е една от първите и малки стъпки, които човек може да направи както за себе си, така и за целият свят. Важно е да се стопира това “обединено” и бавно унищожаване на планетата ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com