Откакто си правя масло от живовляк забравих къде се намира аптеката

15738
Откакто си правя масло от живовляк забравих къде се намира аптеката
Снимка: Pexels

Невероятно е как някои дарове от природата могат да ни накарат да забравим за лекарствата. Такова народно средство за справяне с болежките е маслото от живовляк. То може да ви помогне да редица проблеми, а още по-хубавото е, че можете да си го приготвите сами.

За да облекчите болките в ставите, натъртванията, навяхванията и разтегнатите мускули, приложете компрес на засегнатото място с масло и живовляк. За целта разредете маслото с топла вода, потопете марлята в него и после положете върху болното място. За да закрепите марлята, използвайте фолио и превръзка. Оставете там за няколко часа, най-добре е да преспите с компреса.

Маслото от живовляк може да бъде много ефективно и за козметични цели. Използвайте го вместо хидратиращ крем за лице. Нанесете го в чистата му форма или го добавете към продуктите си за лице, които използвате за красива кожа, борба с бръчките и подхранване на лицето. Ако страдате от акне, маслото също ще ви помогне. Пригответе си маска от 2 с.л. цинков крем и 2 с.л. масло от живовляк. Нанесете върху лицето, оставете за 20 мин. и отмийте с вода. Освен за кожата, може да ползвате маслото и за коса и по-точно при проблеми с косопада. Добавете маслото към маската за коса, която ползвате или директно го втрийте в корените, за да ги заздрави. Обикновено, хората не проявяват алергия към това масло.

За да си приготвите у дома масло от живовляк, ще имате нужда от един стъклен буркан, който да се затваря много добре, 1 л нерафинирано растително масло и 500-700 г семена или листа от живовляк. Ако използвате семена, те имат нужда от изсушаване и стриване на прах. Ако ползвате листа, ги измийте и подсушете с хартия от водата. Стрийте листата и семената, ако ползвате и тях. Сложете ги в стъклен съд, отгоре залейте с маслото, което сте избрали (слънчогледово, царевично или друго). Дръжте съда на водна баня за 30 мин. След това сипете сместа в стъкления буркан и го затворете добре. Оставете така приготвеното масло от живовляк за 14 дни на тъмно и хладно място. Регулярно разклащайте буркана. Когато времето изтече, може да ползвате маслото за желаната цел.

Има и друга народна рецепта за приготвяне на маслото, която ще ви позволи да третиране рани и тийнейджърско акне. За целта измийте и подсушете листата живовляк. Сложете ви в стъклено шише, сипете растително масло. Затворете с капачка и накисвайте шишето за 10 дни. Ще видите как придобива нежен зелен цвят. След това прецедете и го съхранявайте на тъмно и хладно място. Срокът му на годност е до година и половина. Използвайте го за лечение на вашите болежки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com