Откъде идва името на чорбаджийските чушки?

5953
Откъде идва името на чорбаджийските чушки?
Снимка: supichka.com

В сезона на гаснещото слънце, което все по-срамежливо наднича зад облаците, на по-късите дни и дъждовните нощи, на сивия делник и на трепетното очакване на зимните празници, е и времето за приготвяне на зимнината. Макар селата тъжно да пустеят и все по-рядко от къщите да се носи аромат на печени чушки, защото запустели са и къщите и газеничето няма кой да запали нощем…, но този аромат се е втъкал в душата ни, пуснал е корени във вените ни и пробужда носталгия, тъй като е аромат на детство, на спомени, на родно и свидно, на престилката на любимата баба, на българщина.

Традиция е приготвянето на чорбаджийските чушки за зимата като маринована вкусотия в бурканче или като част от вкусните туршии. И макар да хапваме тези чушки във всеки български дом, знаем твърде малко за тях. С какво е свързано името на чорбаджийските чушки, каква е историята им и защо са неразривно свързани с корените ни разберете сега.

Произход на името на чушките

Още: Чушки бюрек по гръцки: Не сте яли по-вкусни!

Чорбаджийските чушки са част от т.нар. пипер у нас, каквато част са и камбата, севрията, капията и др., като любопитен и малко познат факт е, че пиперът е част от семейство картофови. Все още съществува спор дали произходът на името на чушката  Capsicum идва от гръцка дума за гълтам, или е свързан с латинската дума capsa, която се превежда като кутия, но е безспорно обаче, че Колумб дава наименованието пипер, с което чушките стават популярни в Европа. Именно от това име pepper, дадено от Колумб, идва и българското пиперка, както наричаме често и в някои краища на България чушките у нас.

Дълъг път извървяват чушките в своето развитие в страната ни. От лютива подправка, която замествала червения пипер и се среща първо в рецепти от 16 век, те се превръщат в зеленчук, използван като ястие, за салати, за туршии и за сурова консумация. Първите чушки били наистина люти, но постепенно това се променя и се появяват сортове, в които няма и намек за лютивина. Това не се отнася за чорбаджийските чушки, те имат лека лютивина, но толкова слаба, че е приятна за всички и не се натрапва. Вероятно именно тя ги прави и толкова популярни.

Защо чорбаджийските чушки се казват така?

Този популярен роден сорт се отличава лесно от останалите по формата си – тънки и дълги са чорбаджийските чушки. Характеризират се с и тънка, крехка сърцевина, с аромат и вкус, които неизбежно оставят следа върху небцето. Те са много слабо люти, с което придават характерен вкус на всички салати и ястия, в които се добавят. Освен за консумация пресни на салати и за приготвяне на ястия или печенето им, чорбаджийските чушки са идеални и за зимнината и туршията. Познати са у нас от незапомнени времена и са сред най-известните, търгувани, консумирани чушки. Защо тогава, въпреки че са популярни, знаем толкова малко за тях. Откъде например произлиза името на чорбаджийските чушки?

Още: Разядки с печени чушки

Сортовете, които са типично български, сред които и чорбаджийските чушки, са постигнати и усъвършенствани постепенно от нашите градинари през вековете, като днес те вече нямат много общо с прародителите си – чушките в Америка. Уникалните вкусови качества на родните сортове ги превръщат в любим зеленчук и в незаменима съставка за всяка туршия. Съвсем не е случайно, че именно у нас е изобретен чушкопекът, който помага на домакините да съхранят тази стара традиция за приготвяне на печени чушки.

Що се отнася за произхода на името този сорт – "Чорбаджийски чушки" според НИ център "Българска енциклопедия" той е свързан с думата "чорбаджия" – офицерски чин в корпуса на еничарите, командир на орта и агата на бюлюка, титла, давана на мухтарите – местните първенци в провинциите на Османската империя. По време на османското владичество в онези части, в които българите превъзхождали по численост мюсюлманите, с думата "чорбаджии" са наричани богати търговци, лихвари, едри земевладелци, част от които турците назначавали на по-важни административни длъжности. По въпроса дали те са обичали тези чушки, че да са дали името им, енциклопедията мълчи, но по-скоро името е свързано с факта, че всички обекти, храни и прочие, които се отличават с особено качество по онова време, се наименували чорбаджийски. Днес сортът продължава да носи същото име и естествено – да се отличава с отлично качество.

Газирани чорбаджийски чушки. Сега е моментът да ги приготвите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com