Пере ли се след погребение?

47062
Пере ли се след погребение?
Снимка: Pixabay

Още в далечното минало се зародило мнението, че 40 дни след като човек е починал, не бива да се почиства в жилището му и да се раздават негови вещи. Трябва да се каже ясно: това са суеверия и всички тези действия може да се извършват. Подобни суеверия нямат нищо общо с църквата. Не съществува църковно правило, което да забранява почистването на къщата на починалия на следващия или друг ден след погребението. Библията също не казва нищо за това.

Свещенослужителите са съгласни, че душата на човек остава близо до дома и близките до 40 дни. Но това не забранява почистването веднага след погребението. Напротив, помага на роднините да се разсеят и по-бързо да сесправят със смъртта на близкия им човек. А почистването с измиване на пода ще затвори пътя му към къщата, което само ще допринесе за упокоение на неговата душа.

Ходи ли се на първа Задушница след погребение?

Кога мога да изпера нещата на починал човек?

Никакви неща на починалия не бива да се докосват в продължение на 3 дни – а най-правилно е да изчакате да мине 40-дневното възпоменание. Тогава може да се изперат дрехите му. Най-запомнящото се имущество, което не искате да изхвърляте, се препоръчва да поставите в кутия и да го извадите от жилищните помещения.

Защо не трябва да се пере в самия ден на погребението?

Що се отнася до това, което не можете да правите преди и непосредствено след погребението, има смисъл да обърнете внимание на няколко съвета. Не бива да започнете да миете и перете, докато починалият не бъде изнесен от къщата (или дори по-добре, докато не е погребан). В противен случай се счита, че подобен подход изразява неуважение и накърнява доброто име на починалия. Можете да почистите къщата веднага, след като ковчегът бъде изнесен. Смята се, че ако започнете да почиствате по-рано, можете да смутите душата на починалия. Затова е по-добре да започнете на следващия ден. Също така, имайте предвид, че колкото по-дълго тялото е лежало в стаята, толкова по-бързо трябва да започнете почистването.

7 уникални погребални ритуала по света

Съществуват някои традиции, които се спазват повече за успокоение на близките и роднините, отколкото поради някаква канонична или догматична църковна забрана.

Докато починалият е все още в жилището, по възможност там не трябва да се използват остри предмети. Също не бива да се захващате с чистене, пране, миене на подове и т. н. За дрехите няма някакви специални правила. Ако е необходимо, може да се изперат ризата или блузата на покойния, с които ще бъде изпратен в последния му път. Сака и други детайли от костюми може просто да бъдат прибрани в гардероба.

Необходимостта от пране на дрехи след погребение, за да се била отмиела „отрицателната енергия“ от тях, не е нищо повече от суеверен мит.

Какво да правим с нещата, които са били на погребението?

В никакъв случай не трябва да се носят, подаряват на някого или съхраняват такива вещи, тъй като може да съдържат продукти на гниене, които могат да бъдат опасни за здравето. Останалите дрехи и вещи можете да дарите за благотворителност или просто да ги раздадете на приятели, ако сте сигурни, че починалият е нямало да бъде против приживе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com