7 уникални погребални ритуала по света

5843
7 уникални погребални ритуала по света
Снимка: Getty Images/Guliver

Новината за смъртта на любим човек удря всеки човек по различен начин. Последствията от тази новина, приемат уникални форми по целия свят, тъй като културите празнуват живота и почитат смъртта на отделни хора по начини, често специфични за тяхната култура. Нека да разгледаме седем различни погребални ритуала.

Небесно погребение

Погребението в небето е обичайно в Тибет сред будистите, които вярват в стойността на изпращането на душите на близките им към небето. При този ритуал телата се оставят навън, често нарязани на парчета, за да ги погълнат птици или други животни. Това служи на двойната цел да елиминира вече празния съд на тялото и да позволи на душата да напусне, като същевременно обхваща кръга на живота и дава препитание на животните.

Ритуал за ЛЮБОВ, който работи!

Фамадихана

„Танцът с мъртвите“ най-добре описва погребалната традиция в Мадагаскар във Фамадихана. Мадагаскарите отварят гробовете на своите мъртви на всеки няколко години и ги опаковат отново в свежи гробни дрехи. Всеки път, когато мъртвите получават нови опаковки, те също получават нов танц близо до гробницата, докато музиката свири навсякъде. Този ритуал – преведен като „обръщане на костите“ – има за цел да ускори разлагането и да тласне духа на мъртвия към отвъдния живот.

Водно погребение

Много култури, особено в скандинавските страни, са прегърнали водата в избраните от тях ритуали за мъртвите, от полагането на ковчези на върха на скалите, обърнати към водата, до действителното използване на водата като гробище. Някои оставят телата да се носят по течението на „корабите на смъртта“, или покрай река, или изпратени в океана, връщайки телата обратно на боговете или на места, които са най-ценени от хората в района.

Парадът

Честването на живота на починалия може да приеме много форми. Традиция от Варанаси, Индия, включва парадиране на мъртвите по улиците, телата, облечени в цветове, които подчертават добродетелите на починалия (червено за чистота или жълто за знание, например). В опит да се насърчат душите да достигнат спасение, завършвайки цикъла на прераждане, телата се напръскват с вода от река Ганг и след това се кремират в основните места за кремация в града.

Направете този ритуал и КЪСМЕТЪТ ще дойде при вас

Кулата на мълчанието

Една зороастрийска традиция изисква лешоядите да запазят древния си погребален ритуал жив. Според тази традиция се смята, че мъртвото тяло осквернява всичко, до което се докосне - включително земята и огъня - и издигането на труп в небето, за да го погълнат лешоядите, е исторически единственият вариант. Урината на бика се използва за почистване на тялото, преди инструментите, които по-късно се унищожават, да се използват за отрязване на дрехите. След това трупът се поставя на върха на Кулата на мълчанието, далеч от пътя на живите, които биха могли да бъдат опетнени от него.

Мъниста от пепел до смърт

Докато безброй погребални традиции по света включват кремация, южнокорейците са направили крачка напред, като са превърнали пепелта на починалия в мъниста. Тези мъниста имат малко блясък и се предлагат в набор от цветове, от розово или черно до тюркоазено. Поставени в стъклени вази или дори отворени в съдове, мънистата могат да заемат централно място в дома, по-декоративен избор от обикновена урна. В страна, където пространството е на първо място и кремацията се превръща в единствения реалистичен избор за погребване на мъртвите, извличането на нещо красиво от процеса дава на близките нова традиция, която да прегърнат, и наследство за съкровище.

Набор от филипински традиции

Обещахме седем уникални погребални ритуала, но когато става въпрос за Филипините, имаше твърде много, от които да избирате. Хората от Тингуи обличат починалия в най-красивите дрехи и сядат тялото на стол, като често поставят запалена цигара в устните, докато хората от Бенге завързват очите на своите мъртви, преди да ги поставят на столовете на входа на дома. Хората от Себуано обличат децата на погребенията в червено, за да намалят шанса да видят призраци. Регионът Сагада включва ковчези, окачени от скали, приближавайки душите на мъртвите до небето, докато хората в Кавите често погребват починалия вертикално в издълбано дърво, избрано от човека преди смъртта. Разнообразието от региони във Филипините е довело до разнообразие от филипински погребални ритуали, които нямат аналог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...