При кой цар е Златният век на България?

24219
При кой цар е Златният век на България?

Терминът “Златен век” на българската култура за първи път е въведен от руския историк от български произход Спиридон Палаузов в средата на XIX век. Спиридон Палаузов прави “Исторически преглед” - от покръстването на българите при Борис, през перипетиите за “връщане на езичеството” и ослепяването на Владимир Расате, към възхода на Симеон.

При кой български цар е “Златният век на българската култура”?

Цар Симеон

В края на IX и първите десетилетия на X век България изживява изключителен културен подем, известен като “Златен век”. В “Литературен преглед” Спиридон Палаузов оценява заслугите на цар Симеон за “бързо развитие на славянобългарската литература”. Според него “българите имат право да се гордеят с тази епоха, еднакво забележителна както с политическите успехи на техните прадеди, така и с тяхната литературно-научна дейност”. 

Цар Симеон Велики (893-927)

Намерението на княз Борис е на трона да застане първородният му син Владимир, а Симеон да стане високопоставен духовник, дори български архиепископ. Затова младият Симеон е изпратен в Магнаурската школа в Константинопол, където получава богословско образование и постъпва като послушник в константинополски манастир. 

През 888 г. Симеон се завръща в България и се установява в новосъздадения княжески манастир в Преслав, където се заема с преводи на религиозни текстове от гръцки на старобългарски език под ръководството на Наум Преславски.

По това време новият владетел Владимир Расате прави опити да възстанови езичеството в държавата, затова Борис се завръща отново на трона, сваля сина си и поставя Симеон като нов владетел. Това се случва на събор в Преслав, на който българският език се обявява за единствен език на държавата и църквата.

Знаете ли кой град е станал столица на България при цар Симеон?

Младият български владетел повежда многобройни войни с вечния враг Византия, повечето от които са успешни. В резултат на това, България достига своето най-голямо териториално разширение в цялата своя история, което я превръща в най-силната държава в Източна Европа. За първи път България достига три морета - Черно, Бяло и Адриатическа, а съвременниците сравняват българската столица Преслав с Константинопол. 

Освен с победи на бойното поле, царуването на Симеон е известно с изключителен подем на българската култура. Новата столица Преслав се издига като един от най-красивите средновековни християнски градове. Състои се от две части: цитадела и външна градска част, защитени с яки крепостни стени и кули.  Построени са църкви, манастири, болярски къщи, патриаршески комплекс и дворец. 

Разцвет на българската книжнина

До наши дни достигат чудесни образци на старобългарската литература, които разкриват изключително богатство на идеи, жанрово разнообразие и стилово изящество. То е в резултат на традициите от времето на учениците на Кирил и Методий и създадените от тях школи - Преславска и Охридска. Голяма заслуга за успеха на българската литература имат и благоприятните условия, създадени още от княз Борис.

От времето на цар Симеон са запазени произведенията на Климент Охридски, Константин Преславски, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх, Презвитер Григорий, Черноризец Докс и др. Тези автори превеждат византийски богослужебни книги, пишат жития, похвални слова, хронографии, философски и исторически творби.

Климент Охридски съставя голям брой слова, песнопения за църковни празници, които са събрани в три големи тома. Той е създател на изящен литературен стил. Сред най-известните му произведения са “Похвално слово за Йоан Кръстител” и “Похвално слово за Кирил Философ”. Умира през 916 г. в построения от него манастир край Охрид.

Коя е столицата на България при цар Симеон?

Константин Преславски превежда “Учително евангелие”, което включва 51 беседи по църковния календар. Пише също съчинението “Историкии” - първата летописна творба в християнска България. Освен това е известен и като талантлив поет, автор на прочутата “Азбучна молитва”, написана в акростих - всеки стих започва с поредната буква от азбуката.“
За буквите” на Черноризец Храбър представлява пламенна защита на славянската азбука и на първоучителите Кирил и Методий. Разпространява се и в други страни, в Сърбия и Русия са открити десетки преписи.

Йоан Екзарх е друг значим представител на Симеоновия златен век. Пише “Небеса “ и “Шестоднев”, последният от които съдържа знания за земята, природата, анатомията и физиологията на човешкото тяло.

Смята се, че самият цар Симеон е автор на два сборника: “Златоструй” - сборник с творби на Йоан Златоуст и “Светославов (Симеонов) сборник”, който съдържа енциклопедични съчинения, образци на високата образованост. 

Близо до цар Симеон работят още много интелектуалци и книжовници, за чиято дейност, за съжаление, няма достатъчно сведения. Срещат се само имената на Презвитер Григорий, Тудор Докс, Презвитер Йоан и др.
Цар Симеон и книжовниците около него дават своя огромен принос за окончателното утвърждаване на старобългарския език и на българската народност. България изпреварва много европейски държави по образованост на собствения си говорим език. В страната и другите православни народи  започва да се пише и разпространява богата книжнина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим сами боя за яйца
Как да си направим сами боя за яйца

Когато става въпрос за боите, които използваме по Великден, някои от нас може да се притесняват от химикалите, които се използват в комерсиалните...