Знаете ли кой град е станал столица на България при цар Симеон?

40977
Знаете ли кой град е станал столица на България при цар Симеон?

Отговор на този въпрос дава Йоан Екзарх в своя “Шестоднев” от 10-ти век:

“Симеон…създаде велики градове по морето, и великият град ПРЕСЛАВ той създаде, и там, в него прие царството… и ПРЕСЛАВ ГРАД той гради и създаде в 28 години…”

От Плиска към Преслав

Плиска е столица на България през целия езически период - от хан Аспарух до княз Владимир Расате. В края на своето управление княз Борис се оттегля в манастир, а на престола идва първородният му син Владимир Расате. Новият владетел прави опити да възстанови езичеството в България и да разруши създадените нови християнски храмове. Разгневен от това, старият Борис излиза от манастира, сваля сина си от престола и свиква общонароден български събор през 893 г.

Вярно ли е ,че Боян Мага е бил син на цар Симеон?

На този събор се обявяват някои значими промени в държавата:

* издигане на престола на третия син на Борис - Симеон
* обявяване на славянския език за официален в богослужението и държавната канцелария
* преместване на столицата от Плиска в Преслав.

Преслав става столица на България по време на управлението на цар Симеон.

Древен Преслав

Всъщност градът съществува още преди да стане столица. Земите около Преслав са населявани от славянски племена още от края на 6-ти век. При създаването на новата държава, тук се изгражда укрепен стан с цел охрана на източните старопланински проходи в случай на нападение на византийците от Черно море. Историци откриват надписи от времето на хан Крум, които свидетелстват, че в аула (укрепения стан) на Преслав е била настанена добре въоръжена военна част. 

Вярно ли е, че България е била на три морета при цар Симеон?

Новата столица

Целта на преместване на столицата е създаване на нов християнски и културен център, с което страната завинаги да скъса с езичеството. Новата столица е построена по модел на Плиска с вътрешен и външен град. За разлика от Плиска, която наподобява огромен стан, Преслав е истински архитектурен шедьовър.
Изградени са крепостни стени с бойни кули, царски дворци, християнски храмове, базилики и кръстокуполни църкви. Макар Преслав е с по-малки размери от Плиска, новият царски дворец е много по-голям. Представлява комплекс от сгради, дворове и площади. Състои се от тронна зала, царски покои, стопански и сервизни помещения.
Специалисти откриват в дворцовото строителство както византийско, така и западно влияние, напомнящо резиденцията на Карл Велики в Екс ла Шапел. Цар Симеон се е постарал да създаде условия за провеждане на християнски тържествени процесии по време на големи празници подобно на тези, типични за Константинопол.  

Златната църква

Сред всички новопостроени храмове най-впечатляваща е Златната църква, наречена така заради златния й купол. Църквата е с изключително богата вътрешна и външна украса. Църквата е с кръгъл наос (официалното място да останеш сам с Бог), с разчленен от ниши стени и централно разположен амвон, двуетажен притвор с две кули и две помещения от северната и южната страна, а на запад - открит двор с кладенец в средата. По мазилката на стените са съхранени рисунки с надписи на глаголица и кирилица. Южно и източно от храма е имало манастирски комплекс, в който са съществували ателиета за рисувана керамика и разноцветни мозайки. 

Умира цар Симеон І

Преславска рисувана керамика

Това приложно изкуство се развива по времето на Златния век като декорация на различни съдове, подови настилки, облицовка на стени, украса на колони и икони. В Преслав работят много български майстори, които създават собствен канон в художествената керамика. Сред най-забележителните произведения от този период е иконата на “Теодор Стратилат”. 

Преславска книжовна школа

Основана е още от княз Борис в Плиска. След преместване на столицата в Преслав, Симеон мести и седалището на школата в новата българска столица. Самият Симеон посвещава много време и енергия, за да вдъхнови кръг от книжовници, учители и преводачи. За кратко време в Преслав се изгражда огромна библиотека от преводни книги с религиозно и светско съдържание и оригинални творби от Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски. Школата се превръща в най-важният културен център не само в България, но и в целия славянски свят и играе огромна роля в развитието и оцеляването на българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com