След преяждане: ето как най-бързо да облекчим стомаха!

4456
След преяждане: ето как най-бързо да облекчим стомаха!
Снимка: iStock

Ако се случи да преядете, ето някои съвети как да не се чувствате зле след това и да не повтаряте тази грешка. Обяснява ни д-р Жамил Тахим

Отпуснете се

Не се паникьосвайте! Едно обилно ядене няма да разруши здравето ви. Заради прекаленото усещане за вина може да се почувствате несправедливо лишени от това, което ви харесва – и в компенсаторен психологически режим отново да се храните в нездравословен цикъл.

Разходете се

Навременната разходка ще стимулира храносмилането и ще балансира степента на кръвната захар. Или карайте велосипед. Но не прекалявайте! Една истинска тренировка ще насочи кръвта към краката, вместо към стомаха, а това ще забави храносмилането.

Пийте вода

Пийте вода, но без прекаляване. Просто изпийте една чаша след обилното хранене. Това улеснява организма да се избави от излишната сол, която сте натрупали с храната. Водата също може да ви защити от запек. Продължете нормално да пиете вода в останалата част от деня, за да не останете дехидратирани.

Не лягайте да подремнете

Целта е да останете изправени. Ако легнете, губите шанса да изгорите чрез миене на чинии или разходка част от току-що получените калории. При това, легнете ли с пълен стомах, част от погълнатата храна може да се върне обратно. Това ще забави храносмилането и ще провокира киселинен рефлукс. Ще се наложи диванът да почака, докато храната в организма ви улегне.

Отслабване с преяждане - възможно ли е?

Избягвайте газирани напитки

Когато пиете газирано, естествено поглъщате газ – а той запълва храносмилателната система. Така определено ще се чувствате още по-подути.

Разделете остатъците

В случай, че имате останала храна след обилно хранене, може да решите, че сте изяли здравословно количество - дори да сте се претъпкали с ядене. Ако има остатъци, е полезно да ги разделите на отделни порции, за да не прекалите следващия път. Не дръжте в хладилника калорийни бомби като любимия мамин крем-карамел, ако знаете, че не можете да устоите.

Правете упражнения

След известно време опитайте наистина да се изпотите: вдигайте тежести, тичайте, играйте футбол или баскетбол. Но за такива дейности е най-добре да изчакате поне три до четири часа след обилно хранене. Упражнението ще изгори част от допълнителните калории.

Яжте съзнателно

Опитайте се да гледате на храненето като на своеобразна медитация. Обърнете внимание освен на вкуса, още на аромата и цвета на храната. Помислете за продуктите в нея: къде са отгледани? Как ги е сготвил готвачът? Опитайте се да хапвате малки залъци и да ги сдъвквате добре. От време на време прекъсвайте и се питайте дали вече се чувствате удовлетворени.

Дъвчете бавно

Отнема 20 минути, преди стомахът да съобщи на мозъка ви, че е пълен. Половин час по-късно ще се почувствате доста некомфортно заради твърде многото погълната храна. Намалете темпото!

Това са най-добрите напитки при преяждане и махмурлук

Сменете храната

Можете да ядете по-нискокалорични храни, ако замените продукти като тлъсто месо, бял хляб и чипс с по-здравословни. Помислете за зеленчуци като броколи, жълта тиква, аспержи и зелена салата. Пълнозърнестите храни са по-добри от белия ориз или спагетите, защото съдържат повече протеини и фибри. Така ще останете сити за по-дълго време, съответно ще ядете по-малко.

Кога да потърся помощ?

Ако редовно ви се иска да ядете едва ли не „до пръсване“, докато не се преситите или дори разболеете, може да имате булимия. С течение на времето така ще си причините сериозни щети на организма и психическото здраве. Лечението може да помогне – така, че говорете с лекар, ако сметнете, че има защо да се притеснявате.

Внимание! Статията е само за информация и не съдържа медицински указания. Търсете винаги специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com