Топ 5 на едни от най-красивите планински места в България

19300
Топ 5 на едни от най-красивите планински места в България
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е в разгара си, дългоочакваната отпуска чука на вратата ви, приятели стягат багажа за морето, но на вас претъпканите и шумни плажове, изгорялата кожа и пясъка в банския не ви понасят? Ако представата ви за почивка включва природа, тишина, спокойствие и хлад, планините ви очакват, предлагайки отлични условия за пълноценна отмора. Къде обаче да отидете?

Този въпрос остава, дори да предпочетете планината пред морето за лятната си почивка. Ако не сте запалени планинари и не познавате родните зелени оазиси, не е чудно, че се колебаете коя планина предлага най-подходящи условия и кои са най-красивите планински места в България. Помагаме ви с 5 предложения – нашите топ 5 на най-красивите планински места в България с уговорката, че красивите пейзажи в родните планини са десетки повече и е невъзможно да бъдат обхванати в рамките на едно пътуване, както и в рамките на една статия.

България е планинска държава, значителен процент от чиято територия е заета от планини, а приказните омайни и спиращи дъха гледки коя от коя по-красиви са толкова много, че изборът е труден. Ние се ръководехме не само от красивите пейзажи, но и от достъпност на мястото, възможност за настаняване и възможност за разглеждане на забележителности – природни, исторически, културни около мястото за отсядане. Вижте нашите топ 5 на най-красивите планински места в България, но не се ограничавайте до тях. Планините в България са прекалено красиви, за да им отделите само една почивка и само частичка от времето си.

 Най-красивите планински места в България – нашите топ 5

1. Белоградчишките скали

Ако лятото ви отведе в Северозападна България или ако целенасочено поемете към тази част на страната, не пропускайте Белоградчишките скали – едни от най-красивите планински места в България. Приличащи на човешки и животински фигури, криещи тайни и загадки, нашепващи легенди, те са природна забележителност, определяна като природно чудо, част от списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство и са едно от местата, които задължително да посетите в България.

Мястото е омайно красиво, а близо до Белоградчишките скали ще откриете и останки от средновековна крепост. Белоградчик е леснодостъпен, в района има множество места за настаняване, предлагащи подходящи условия за всеки вкус, така че няма да сгрешите, ако планирате лятната си почивка именно там.

Красиви места в България, които може да посетите заедно с децата си

2. Арбанаси

Чудна природа, история, пълнеща гърдите с гордост, стари калдъръмени улички, къщи, носещи възрожденския дух, живата история на България, съчетана със спираща дъха удивителна панорама към Търново и Царевец – Арбанаси е не просто селце, очакващо жадните за природа, красота, история туристи, но и едно от най-красивите планински места в България.

Кацнало на хълм като приказна птица, Арбанаси е сбъдната мечта за всички, копнеещи за тишина, спокойствие, пътуване в миналото, история и удобни, приятни местенца за настаняване и хапване. Докато почивате в тази част на страната, не пропускайте Царевец, дори да сте го посещавали някога. Той винаги има какво да разкаже и да пробуди чувството ви на патриотизъм.

3. Широка поляна

Язовирите в страната ни предлагат отлични условия за водни спортове, риболов, планински туризъм и почивка. Местата за настаняване около тях включват както самостоятелни дървени къщички в алпийски стил, вилички и малки хотелчета, така и огромни СПА хотели – за всекиго по нещо.

Но на фона на всички язовири се откроява чудото на Родопите – Широка поляна. Високо в боровите гори, където дори през август имате нужда от камината вечер, може да се насладите на онова приказно усещане за сливане на небе и язовир, сякаш сте в оживяла приказка и стъпвате върху облаците. Като огледало този високо в китните Родопи язовир отразява небето и създава картина почти нереална. Живописната гледка не може да бъде описана с думи. Посетете язовира, наследете се и се уверете, че тук словото е слабо пред тази неземна красота и този Родопски рай.

Четири красиви места, които да посетим в България през септември

4. Седемте Рилски езера

Място, за което едва ли не сте чували, но вероятно не сте посещавали. Мнозина се считат за неподготвени за планински преходи и така пропускат това вълшебно кътче от България, високо в Рила планина. Това е най-посещаваната от туристи езерна група, така че смело напред, не се притеснявайте, малка подготовка е достатъчна, за да се насладите на мястото, макар да се намира чак в Дамгския дял на Северозападна Рила между 2095 и 2535 метра н.в.

В района може да отседнете в няколко хижи и да се насладите на съприкосновението с природата и приказно красивата Рила, или пък да изберете за отсядане Сапарева баня или Говедарци, от които започват маршрути към езерата и да се отдадете и на СПА глезотии, съчетани с прелестта на едно от най-красивите планински места в България – Рила планина и нейните езера.

5. Национален парк „Пирин“

Национален парк „Пирин“, както впрочем и останалите национални паркове, защитени територии и резервати като например Червената стена край Бачково, Асеновградско, предлагат уникални условия за туризъм и възможност да се потопите в приказен свят, наслаждавайки се на планините, зелената им прегръдка, редките растителни и животински видове, чудните панорами и пейзажи, тишината.

Национален парк Пирин е сред предпочитаните и любими дестинации за българи и чужденци. Този биосферен резерват на ЮНЕСКО, предлагащ пейзажи, подобни на алпийските, е оживяла приказка, която трябва да се съпреживее. Не се притеснявайте, има и къде да отседнете в Пирин, за да се насладите на планината през цялата си почивка.

Още ли не сте стегнали багажа си? Зелените оазиси на България ви очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Зодии с най- силна интуиция в любовта: Способни да дешифрират емоциите и намеренията на хората

Тези зодии по-скоро биха предали себе си, отколкото човека, когото обичат

Как да се отървете от мравките в къщата?

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com