Винаги казвайте тези неща на децата си

2079
Винаги казвайте тези неща на децата си
Снимка: iStock/Gulvier

Докато растат децата попиват всичко от обкръжението си. Те се учат не само от своите преподаватели в училище, но и от родителите си. Възприемат добрите пример чрез действията, но и изграждат определени черти на характера си благодарение на това, което им се говори вкъщи.

Невнимателно подбраната реч е в състояние да породи у детето несигурност, комплекси за малоценност, страхове и притеснения. Затова и родителите не бива да крещят на малчуганите, да проявяват агресия и насилие, или пък да ги обиждат.

Защо децата плачат, докато спинкат

Не съществува по-прекрасна гледка от спящо дете. Когато обаче вашето мъниче започне да плаче на сън, това значи, че съществува някаква ...

Добрите думи, от друга страна, са в състояние да мотивират мъниците и да ги изградят като способни, отговорни и целенасочени млади хора, които са полезни за обществото. Ако и вие искате вашите наследници да са уверени, активни и самостоятелни, ето няколко фрази, които е желателно да им повтаряте често.

Благодаря ти за помощта!

Родителите трябва да показват на децата си, че са им благодарни, когато те помагат. Изразяването на това чувство с думи е изключително важно за малчуганите по няколко причини. На първо място децата се уверяват, че са свършили нещо добро и се чувстват полезни. Освен това се учат на трудолюбие и имат стимул да продължат да бъдат дейни. Учат се и да оценяват чуждата помощ и да я поощряват – умение, което ще им е много полезно при контакт с други хора, когато растат.

Справи се страхотно!

Думите, които децата НИКОГА не трябва да чуват

Децата са най-фините и крехки създания на света. С тях трябва да се подхожда толкова внимателно и прецизно, все едно държим кристалче в...

Похвалите на родителите могат да вдъхнат кураж в децата. Ако малчуганите чуват само критики и корекции от страна на възрастните, това влия зле на самочувствието им. Те израстват плахи и без желание за изяви. Остават с вътрешното усещане, че не ги бива в нищо и се страхуват панически от грешки. Децата, на които им се повтаря, че могат да се справят с трудна ситуация и ще го направят блестящо, имат много по-голяма вяра в себе си и хъс да се борят с трудностите.

Имаш ли идея как да постъпиш сега?

Това е въпрос, който трябва да зададете на детето си в ситуация, която е заплетена за него. След задаването му оставете малчугана да помисли и да изрази себе си. Фразата е хубава, защото стимулира детето да мисли, да предвижда събитията и да взема решения. С този въпрос развивате въображението на детето, възпитавате го като тактик, давате поле за изява на неговите логически разсъждения. Впоследствие и дори и да не сте съгласни с неговото мнение, не го укорявайте. По-скоро се опитайте да му предложите и друго решение на проблема, ако смятате, че така е по-добре.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com