За кого са вредни стимулантите за имунната система и защо

2420
За кого са вредни стимулантите за имунната система и защо
Снимка: iStock

Имунната система трябва да защитава тъканите и органите, тялото от вредното въздействие на чужди елементи – вируси, бактерии. Поддържането на имунната система в кондиция, нейното стимулиране с различни витамини, минерали, хранителни добавки има за цел подобряване на функционирането ѝ, което ще допринесе за повишаване на защитните ѝ функции и на механизма на тялото да се справи само с редица инфекции и заболявания.

В някои случаи обаче имунната система атакува клетките на собственото тяло, което причинява заболявания, известни като автоимунни. Те могат да бъдат различни по тежест и протичане, насочени срещу един орган, или системни – обхващащи целия организъм. Автоимунните заболявания не подлежат на цялостно лечение, хронични са и целта на терапията при тях е минимизиране на последствията, поддържане на общото здравословно състояние, постигане на ремисия.

Топ 6 на продуктите, които укрепват имунитета

За да укрепите имунната си система през есента и зимата, трябва да добавите здравословни храни към ежедневната си диета. Ето и топ 6 н...

Тъй като имунната система играе ключова роля във  възникването и протичането на автоимунните заболявания, то стимулирането ѝ при хората с подобни болести нанася вреди, вместо да предоставя ползи. Така на пръв поглед полезните стимуланти, които се приемат за подсилване и стимулиране на имунната система, оказват вреда при тези групи хора, които имат автоимунни болести и при които активността на имунната система е насочена към собственото тяло.

Нещо повече – при по-сериозно протичане на автоимунните заболявания на тези пациенти се предписват имунопресори – медикаменти, които имат действие, обратно на това на стимулантите – потискат имунната система, за да предпазят тъканите и органите от нея.

Специалистите по клинична имунология са категорични, че медикаментите, които стимулират директно имунната система не следва в никакъв случай да се предписват на хора с автоимунни заболявания, тъй като това може да обостри заболяването и да доведе до нов тласък и влошаване на здравословното състояние. За да стимулират имунната си система, хората с автоимунни заболявания трябва да поддържат в добро състояние червата си чрез прием на пробиотици.

Първичният имунен отговор в червата е от решаващо значение за това как ще се развие една инфекция, което ги прави много по-важен имунологичен орган за стимулиране и грижа, отколкото имунната система като цяло при пациентите с автоимунитет. Полезни са и витамини В12 и Д3, които обаче следва да се приемат само при доказан с изследване – кръвен тест – дефицит.

Как да подсилим имунната си система през есента

Ако имате съмнения, че имунната ви система е отслабена, трябва да вземете спешни мерки, за да я стимулирате и да се подготвите за вирус...

Страдащите от бъбречно-каменна болест или предразположените към нея също трябва да внимават с приема на витамини и имуностимуланти. За тях не се препоръчва стимулиране на имунната система с прием на витамин С.

Специалистите не препоръчват неконтролирания и самоволен прием на имуностимуланти. Те сочат, че това може да доведе до алергии и автоимунитет, както и до свръхактивен Т-клетъчен имунен отговор, който е опасен за здравето и живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...