Защо наричат ябълката плод-градина?

7120
Защо наричат ябълката плод-градина?

"Една ябълка на ден и докторът далеч от мен", казват старите хора и това хич не е случайно. Библейският плод е сред най-силните антиоксиданти в природата, съдържа куп ценни минерали, повишава тонуса ни, помага ни да отслабнем, грижи се за здравето на очите и черния дроб и не на последно място - зарежда ни с витамини за зимата и повишава имунитета ни.

Добрата новина е, че вкусните български ябълки вече са готови, а сред първите сортове, които вече узряха са ябълките "Гала". Това е приказна кръстоска между червена ябълка и златна превъзходна и е сред най-вкусните за сезона.

По прашните римски пътища – с. Градина и вкусните плодове на Тракия

Сочна и ароматна - ябълката е и един от любимите плодове на Чудомир Чоков, един от най-младите агрономи в градините на Цветан Хубенов край Първомай. Той отглежда дърветата си в полето край село Градина - регион, известен още от древността с плодородната си почва и мек климат. Траки, гърци и римляни минавали по античните пътища край Първомай, за да стигнат до разкошния старинен Пловдив и описвали благодатните полета като място, на което се раждат едни от най-вкусните дарове на природата.

Целунати от слънцето

Днес Цветан Хубенов признава, че ябълките от село Градина са сред най-вкусните в Европа. Именно затова те са част и от проекта "BILLA градини". Събрали цялото слънце на тракийската долина, ябълките на Цветан и неговия млад колега Чудомир Чоков крият магията на плодовете, отгледани с любов и много, много старание.

Ако ги попитате защо ябълките им са толкова сладки, те ще ви разкрият една малка тайна. В ранна пролет, когато дърветата вече са вързали плод, грижливите ръце на агрономи и работници правят специално прорязване на малките клончета, така че до всяка ябълка да достига достатъчно слънце, за да стане тя сладка и пълна с витамини.

„Плодовете, които са на сянка не могат да съберат всички полезни вещества от слънцето, затова ние проверяваме ръчно всеки плод, за да се уверим, че той ще зрее добре огрян цяло лято“, издава собственикът на ябълковите градини Цветан Хубенов.

Веднъж узрели, ябълките попадат в ръцете на Чудомир Чоков който се грижи всеки плод да бъде внимателно сортиран. "Всяка ябълка, която виждате на рафта в BILLA е внимателно подбрана. „След като наберем плодовете, само най-добрите потеглят към магазините на BILLA, а останалите заминават за сок и други дейности“, признава Чудомир Чоков.

Отгледани с отношение

Ако попитате Цветан Хубенов и екипът му кое е най-важното, за да станат ябълките вкусни, той веднага ще ви отговори - отношението. Ябълката е дърво, което трябва да се обгрижва през цялата година. Процесът е дълъг и труден. За да го направиш добре, трябва наистина много да обичаш градините си.

Всичко стартира след листопада наесен. Тогава грижливите ръце на агрономите започват резитбата на дърветата, която продължава цяла зима. "Щом температурите са над нулата и на полето може да се работи - ние сме в ябълковите градини", казва Цветан Хубенов.

Напролет пък започва грижата за здравето на ябълковите дървета.

От години Цветан и екипът му залагат на препарати, които са безвредни и за хората и за почвата. Той е изключителен поддръжник на чистото земеделие и признава, че това е една наистина нелека задача. Но продължава да използва по-слаби пепарати, които щадят природата максимално, защото смята, че бъдещето ще бъде посветено на чистото земеделие. Ето защо и градиите му раждат толкова вкусни ябълки.

Като на футболно игрище

Ако се разходите из ябълковите градини на Чудомир Чоков и Цветан Хубенов ще видите, че дърветата растат сред естествената среда на тучна зелена трева. "Ние не орем почвата между овошките. Посадили сме трева, която косим. Вярвам, че това е най-добрият и естествен начин ябълките да растат, защото между тревичките има микроорганизми, които ни помагат да отгледаме едни по-здрави и вкусни ябълки“, казва Цветан. Така той подпомага биоразнообразието, което пък помага на нас- крайните потребители, когато посегнем към ябълките му от рафтовете на BILLA да можем да усетим вкуса на истинската българска ябълка - пълна със сковете на плодородната ни земя и събрала витамините на лятното тракийско слънце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището
Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Някои думи могат да разгневят починалите и да ви изпратят неприятности и проблеми. Гробището е свещено място, на чиято територия трябва да се спазват...