Знаете ли какво е старото име на Казанлък?

63711
Знаете ли какво е старото име на Казанлък?
Снимка: Dragomir Keranov / CC BY-SA 3.0

Казанлък – градът на розите, има стара история, която започва със създаването на първото селище, разположено на територията на днешния град през новокаменната епоха. Дългото съществуване на града в долината на розите предполага, че селището е носело през вековете различни имена, преди да бъде назовано Казанлък. Сегашното име градът носи от времето на османското му създаване.

Произходът на името Казанлък е именно от турски език – от турското Акче Къзанлар, означаващо „бели момичета“ и е свързано легенда, разказваща за девойки с бяла кожа, посрещнали султан Мурад в града. Други легенди и извори сочат корено различен произход на името и го свързват с „къзханлък" – място (хан), в което живеят жени (къз – мома) и деца (мъжете били масово избити в града и той бил населяван предимно от жени и деца).

Според трети източници "акча" означава „сладководен извор” и тази част от името е свързана с факта, че Казанлък е бил богат на вода. За точния произход на името се водят все още спорове между историци и изследователи и теориите са толкова много, че е трудно да бъдат описани и обяснени. Произходът и значението на османо-турското име не са установени и доказани със сигурност.

Известни са множество народни етимологии, но нито една от тях не е напълно доказана, за да бъде приета за истинна, и всички те се считат само за легенди, теории или мнения. По-интересен от произхода на името е въпросът как се е назовавал градът преди и кое е старото име на Казанлък.

Старото име на Казанлък и имената, които е носел града

Когато говорим за старото име на Казанлък, следва да имаме предвид, че то далеч не е едно. Градът е бил известен под множество имена през вековете. Старото име на Казанлък, с което го срещаме в исторически извор – документ от 1411–1412 г.е Акче Казанлък. Градът е бил населяван предимно от турци. Тук е отседнал Саръджа паша, известен турски военачалник и администратор, малко след завладяване на териториите от турската войска. Акча (Акджа) Къзанлък е старото име на Казанлък, с което го срещаме и в османските документи от началото на XV век, в края на XVI в. в тефтерите на дубровнишкия търговец Бенедето Рести.

По-рано и през различните времена градът се назовавал със следните имена: Акджа КЪЗНЛК (1430 г.), Казал – в географския атлас на Г. Меркатор от 1589 г., Казалново – в карта на В. Блац от 1634 г., Казалник – в руска карта от 1771 година, Казград – в карта на Никола Фишер от 1862 година. Както виждате старото име на Казанлък не е едно, макар някои да са по-познати от други и с тях да се е назовавал градът по-дълго. Съвременният вариант Казанлък се счита, че произлиза от надписите върху руските военни карти от XIX в., в които името на града е предадено имено като Казанлък.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com