Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

7143
Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!
Снимка: iStock

Както е вече станало обичайно, преди Великден масово се търсят всевъзможни рецепти за козунак – а след празника пък търсят начини да изхвърлят излишъка от тези сладки изделия, чието слабо място е, че бързо съхнат. И наистина: какво да правим със старите козунаци?

1. Замразяване

Най-лесният начин да запазите козунака максимално дълго е просто да го сложите за замразяване. Във фризера се съхранява до 6 месеца. Може да го размразите сравнително бързо в микровълнова фурна, а и просто да го подържите в предварително загрята обикновена фурна за около 15 минути. По-добре е да го изядете веднага след тази процедура, понеже той ще засъхне много бързо.

Този селски козунак на конци ще ви върне в детството

2. Галета

Вторият най-лесен начин за рециклиране на козунак е да го превърнете в сухар за паниране – галета. За целта нарязвате хартисалия козунак, поставяте го върху „вафлена“ кърпа и го сушите ден-два. След това натрошавате резените и смелете сухата маса в блендер или кафемелачка. Така получавате великолепна основа за чийзкейк, за блат на торта или за поръсване на тавички преди печене във фурна.

3. Крутони

Ако нямате нужда от галета, може да превърнете изсъхналия козунак в сладки крутони за закуска! Просто го нарязвате на кубчета, в отделна купа с ръчен миксер разбивате яйце с мляко (1-2 с. л.), потопявате крутоните в тази смес и ги запържвате в растително масло.

4. Английски трайфъл

С леко усложняване и продължаване на процеса след крутоните може да приготвите нещо от английската кухня, въпреки обичайните съмнения и резерви към нея – например, трайфъл. Той се приготвя така: нарязвате остатъчния козунак на кубчета с еднакъв размер (1x1 см). Включвате овощни и ягодови (ягоди, малини, къпини) плодове, сметана, карамел, фъстъци – и разпределяте резултата по купички или чаши за сладкиши. Заливате ги със сметана. Вместо сметана (или заедно с нея) може да използвате кисело мляко.

Как да имаме най-пухкавия великденски козунак

Най-добре е да оставите трайфъла да поеме сметаната или киселото мляко, като поставите чашите/купичките в хладилника за 30 минути или цяла нощ. А на сутринта нарязвате отгоре по избор ягоди, банани, круши, боровинки, малини, къпини и гарнирате с парченца шоколад, какао на прах или просто конфитюр.

5. Немски пудинг „Михаел“

За пудинг, приготвен от застарял козунак или кекс, са ви нужни малко търпение, сметана, яйца, ванилия, плодове по желание и захар.

За 200 грама засъхнал козунак (нарязан на малки кубчета) са необходими 250 мл мляко, 50 г сметана, 2 яйца, 50 г захар, плодове и половин чаена лъжичка ванилия. Може да опитате праскова или банан в зависимост от сезона; или да замените свежите плодове със сушени, стафиди, цитрусови кори.

Смесвате млякото, яйцата, захарта и ванилията. На дъното се слага нарязаният козунак, залива се с част от яйчено-млечната смес, повтаря се слой козунак, върху него нарязани плодове и отново сместа. Оставяте резултата да попие няколко минути и го слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Най-добре печенето на тази запеканка с пудинг да е на водна баня. За целта вземате по-голяма тава, поставяте формата с пудинга в нея и пълните тавата с вода.

6. Мързелив освежен козунак

Идеята не е нова - защо да правите пандишпан, ако можете леко да освежите съществуващия козунак с импрегниране (сироп на базата на най-обикновен плодов сок или ликьор амарето) и сметана. Необходими са ви тавичка, сметана (до 450 мл), 100 г захар и, примерно, консерва праскови.

Нарязвате козунака на резени (не дебели, максимум 1 см) и ги поставяте на дъното на тавичката. Напоявате го с малко от плодовия сироп, нареждате слой разбита сметана, след това добавяте още един блат, напоявате го със сироп, отгоре отново сметана и гарнирате с нарязани праскови.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще се чудят за рецептата

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 18 май 2024

Таро хороскоп за 18 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com