57 хил. дка пшеница са напълно унищожени

13346
57 хил. дка пшеница са напълно унищожени
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Засегнатите от наводненията площи с пшеница са повече от 357 хил. декара, съобщи министър на земеделието и храните Димитър Греков в интервю за ВTV. Пшеницата в голяма част от тези площи е полегнала, което означава, че прибирането й ще бъде по-трудно, ще отнеме повече време. Това обаче не означава, че тя ще бъде с лошо качество и че цената на хляба трябва да се повиши, уточни Греков. 

Няма опасност да консумираме хляб от фуражно зърно, има достатъчно качествена пшеница, която ще бъде изкупена от хлебопроизводителите.

Нараства процентът на напълно унищожените площи - тези, от които няма да бъде добита никаква реколта - 57 хил. декара. Очакваният добив беше рекорден - 4-5 млн. тона пшеница, но след наводненията, по наши данни, добивите може да бъдат с до 25% по-ниски от очакваното, посочи земеделският министър.

При наличие на средства, държавата ще обезщети пострадалите на 100% земеделски производители с 80% от очакваните добиви, уточни Греков. Според него, няма опасност да хляб от фуражно зърно.

Причина за трагедията в Аспарухово не е незаконната сеч, посочи Греков и допълни, че за сечта има задържани и осъдени. В отговор на въпрос дали извършителите на незаконната сеч са роми, Греков каза, че не може да разделя „похитителите на гората" по подобен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика