Александър Пулев назначи нови редовни членове на Надзорния съвет на Фонда на фондовете

1406
Александър Пулев назначи нови редовни членове на Надзорния съвет на Фонда на фондовете
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ), назначи трима членове на Надзорния съвет на дружеството. Това са Николай Генчев, Николай Марков и Александър Петков. Те бяха назначени след проведен конкурс по реда на чл. 21, ал. 1 от Закона за публичните предприятия. Това съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Надзорният съвет беше създаден с Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 г. за промяна на Устава на ФМФИБ и преминаване от едностепенна система на управление – съвет на директорите – в двустепенна – управителен и надзорен съвет. Промяната беше поредна стъпка за подобряване на ефективността и контрола върху управлението на публичните средства, предоставени на ФМФИБ за изпълнение на финансови инструменти по европейски фондове и програми, както и за въвеждане на чисти и прозрачни политики във Фонда на фондовете. Въз основа на същото решение на МС, министърът на иновациите и растежа определи временни членове на Надзорния съвет, до провеждането на конкурс за избора на редовни членове.

Конкурсът беше обявен през февруари 2023 г. и срокът му беше удължен, за да се даде възможност на широк кръг квалифицирани кандидати да участват. Конкурсът протече в три етапа – проверка на документите по допустимост, оценка на писмени концепции за развитие на публичното предприятие и интервю. Изборът беше извършен съобразно публично оповестени критерии и методика, съобразени с приложимите нормативни изисквания. Критериите бяха публикувани на интернет страницата на МИР още при обявяването на конкурса.

Фондът на фондовете ще управлява над 117 млн. лв. по новата научна програма към Министерството на иновациите

Фондът на фондовете и Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и рас...

Новоназначените членове на Надзорния съвет са доказани професионалисти с дългогодишен ръководен опит във финансовия сектор.

Николай Генчев 

Има дългогодишен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също така и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия регион. Николай Генчев освен инвеститор, е и ментор на млади предприемачи. Има значителен опит и в изграждане на успешни екипи, определящи пазарните трендове; в реструктуриране и реорганизиране на бизнеси; в реализиране на знакови стратегически промени; в структуриране на финансови и инвестиционни продукти. Опитът му е и сферата на дигиталната трансформация във финансовия свят, включително финтех, както и спонсориране на вътрешно-фирмени иновации. Генчев е магистър по стопанско управление (MBA) от Софийския университет. Завършил е многобройни професионални обучения и курсове, включително в Харвардското бизнес училище.

Николай Марков

Фондът на фондовете получи мандат да управлява 1.2 млрд. лв.

Мандат да управлява 1 262 732 093 лв. за финансови инструменти по новата програма "Конкурентоспособност" получи Фондът на фондовете. То...

Има над 20-годишен, в т.ч. и управленски, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и икономически анализи, проектно финансиране, сделки, проверки (due diligence), регулаторно съответствие (compliance) и други проекти в световни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Николай Марков е работил и по редица проекти за финансови институции, вкл. за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, глобални финтех компании. Член е на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители в България. Завършил е финансово и банково управление в Университет на Пирея – Гърция. Сертифициран финансов анализатор (CFA) и независим оценител.

Александър Петков

Има дългогодишен опит в сферата на финансите, инвестициите, ръководител с богат опит при работа в международни екипи. Заемал е постове като директор за връзки с инвеститорите и финансово планиране, генерален мениджър и други експертни и ръководни позиции в различни компании и дружества. Лицензиран оценител на търговски предприятия. Бил е мениджър в дружества от застрахователния и инвестиционния сектор. Петков е с богат опит в изготвянето на финансови и правни анализи и прогнози, както и в разработването на бизнес стратегии. Завършил е финанси и банково дело в УНСС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика