Цената на тока все някога ще се промени, казва Орешарски

26757
Цената на тока все някога ще се промени, казва Орешарски
Снимка: БГНЕС

ДКЕВР ще реши за цената на тока, а евентуалните добавки за пенсионерите не са предизборен ход – те следват програмата на правителството, утвърдена още в началото му. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на Националната среща с медиите „Открито управление”.

Основните акценти по отношение на икономиката бяха свързани с държавната програма за регионално развитие, по която се дават 500 млн. лева, какви ще са мерките в защита на икономиката ни при ескалация на кризата в Украйна, дали правителството ще удържи на натиска за увеличение на цената на тока, какво е положението с газовите доставки и „Южен поток”, както и въпроси за българското земеделие и съобщената от Лютви Местан новина за нов регулаторен режим за подпомагане на дребни фермери.

ЕС спира преговорите за „Южен поток”

Отношенията между Европейският съюз и Русия се обтягат все повече. Възможно е дори ЕС да преустанови преговорите с Москва за газопровод...

По отношение на цената на тока и Орешарски, и Станишев подчертаха, че ДКЕВР взима решенията. Орешарски обаче уточни, че не можем да очакваме цената на електричеството да си остава една и съща завинаги. С по-далечна перспектива ще има промяна със сигурност – въпросът е в каква насока. Може да има поскъпване, може да има понижение – ако има увеличение на цената, ние ще помагаме с помощи всички енергийно слаби домакинства, обеща премиерът.

Във връзка с „Южен поток” премиерът коментира, че вече се извършва предварителната подготовка за реализацията на проекта, но от кризата в Украйна и развитието й зависят много неща. В рамките на ЕС ние ще защитаваме българските интереси, които могат да бъдат накърнени от ескалация на напрежението и по-сурови европейски санкции, каза министър-председателят.

На твърдение, че за община Пловдив няма нито един лев по новата програма за държавно подпомагане на регионите, Орешарски каза, че това не е вярно. Но призна, че например в общин а Казанлък е било така. А Сергей Станишев заяви, че не може с една програма за една година да се помогне на всички. Според него в общините, за които няма пари от държавата, имат проекти с европейски средства.

Темата за българското земеделие излезе на фокус, след като Лютви Местан обяви гръмко, че кабинетът Орешарски ще постигне договореност на дребни фермери да се дават помощ от 1250 евро. Не стана ясно обаче откога, дали тази помощ ще е на месец или на година, нито какъв период ще трябва на правителството, за да се договори с ЕС. Не стана ясно и дали механизмът ще е по европейска програма и по коя – най-вероятно по Общата селскостопанска политика. Местан обаче заяви, че ще бъде променен методът за изчисление на помощта по директните плащания – вместо единица площ (хектар), ще има преразпределение на стопанствата на малки, средни и големи. Как обаче ще се прави то също не е ясно. Ясно е единствено, че ДПС ще направи нарочна пресконференция по темата – поне това обеща Лютви Местан.

Орешарски: Давам пълен отчет, откакто съм премиер

Откакто съм премиер периодично отчитат свършената от мен и министрите ми работа пред парламента и пред журналистите. С тези думи премие...

Всички въпроси на икономическа тематика от срещата и техните отговори можете да прочетете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика