Човек на Костов е фаворит за нов шеф на КЕВР

15333
Човек на Костов е фаворит за нов шеф на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-председател на ДСБ Иван Иванов ще бъде номиниран за нов шеф на КЕВР от двете най-големите партии в управлението - ГЕРБ и Реформаторския блок. Иванов потвърди, че е приел предизвикателството да участва в предстоящите реформи в областта на енергетиката и възможността да допринесе за преодоляване на проблемите в сектора, твърди в своя публикация Mediapool.

Иванов е считан за човек на Иван Костов - той е външен експерт по енергетика в Лабораторията за управление на риска на бившия премиер. В края на номеври миналата година Иванов се оттегли от ръководството на ДСБ, като пусна следното послание на страницата си във Facebook: "Нека ръководителите на ДСБ не позволят да бъдат поведени към път, който не води към Храма".

Тодорова: КЕВР не е страна по дългосрочните енергийни договори

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е страна по дългосрочните договори между Националната енергийна компания (НЕК) и ам...

След по-малко от два часа днес изтича крайният срок, в който трябва да бъдат направени номинациите за нов председател на КЕВР. Тази на Иванов е била одобрена на заседание на Реформаторския блок по-рано през деня, макар партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" да се е опитала да лансира друг кандидат – Свилена Симеонова, която в момента е член на Сметната палата, а преди това е била юрисконсулт на финансовото министерство и шеф на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Симеонова обаче ще бъде номинирана за член на КЕВР.

Номинирани за членове на комисията са и сегашният й председател Светла Тодорова и заместниците й – Евгения Харитонова, която дори преди време беше шеф на регулатора и зам.-министър на икономиката и енергетиката, и на Костадинка Тодорова, която също е дългогодишен държавен енергиен експерт. Тодорова и Харитонова ще са номинации на ГЕРБ.

Предложението на БСП за член на комисията ще е Еленко Божков, който бе неин зам.-председател от юни 2013 г. с назначение от правителството на Пламен Орешарски до началото на септември 2014 г., когато бе отстранен от служебното правителство на Георги Близнашки. Тогава Божков първоначално отказа да си подаде оставката и заяви, че махането му от регулатора обслужва корпоративни интереси.

Очаква се за член на КЕВР да бъде предложен и настоящият финансов директор на НЕК Румяна Кръстева, както и жената на Ангел Семерджиев - Елена МАринова. Точно след уволнението на Семерджиев започнаха вълненията, довели до протестите през февруари 2013 година. Като причина за уволнението на Семерджиев тогава беше посочен конфликт на интереси - той дал лиценз за дейност на фирма на своя близка, но прокуратурата така и не откри доказателства. Отделно има съмнения около някои имоти на Семерджиев и срещу какво ги е придобил.

И на второ четене - по-високи глоби за ЕРП-тата в Закона за енергетиката

След удължаване на днешното пленарно заседание, Народното събрание прие и на второ четене промените в Закона за енергетиката. Днес бях...

Изслушването на кандидатите за КЕВР ще стане на 1 април (вторник), а медиите могат да внесат въпроси предварително. За избор на определен кандидат трябват 50%+1 от гласовете на присъстващите депутати. При повече от един кандидат, преминал границата, се гледа кой има повече гласове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика