До 2 години ще имаме индивидуални договори с ВиК дружествата

23075
До 2 години ще имаме индивидуални договори с ВиК дружествата
Снимка: Thinkstock

До две години ще бъдат въведени индивидуални договори с ВиК дружествата, съобщиха днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От регулатора обаче смятат, че това няма да реши проблемите със сметките за вода, тъй като са необходими промени в Закона за етажната собственост.

Индивидуални договори между ВиК операторите и абонатите поискаха неправителствените организации, които участваха в общественото обсъждане на новите единни за всички ВиК-дружества общи условия.

500 000 лева дължат абонати на ВиК-Смолян за неплатена вода

Около 500 000 лева към този момент дължат граждани, физически лица и фирми за неплатена вода на „ВиК” ЕООД-Смолян. Това каз...

Любомир Кирилов от "Зелени алтернативи" посочи:  "Независимо колко хартия ще отиде, ние сме приели Директивата, тя е в сила. Ние сме европейска държава в Европейския съюз".

Членът на ДКЕВР Милена Миланова обясни, че преминаването към индивидуални договори ще става постепенно.

Проектът за нови общи условия на ВиК операторите е изготвен от 51 дружества и вече беше приет на закрито заседание в регулатора преди дни. На общественото обсъждане в ДКЕВР днес липсваше представител на "Софийска вода". От регулаторната комисия обаче уверяват, че промените в общите условия на ВиК дружествата ще засегнат и клиентите на "Софийска вода".

Единствената разлика, която може да бъде в тези общи условия, е да се вземе пред вид само това, че те са концесионер, обясни  коментира Илиан Илиев от ДКЕВР.

ДКЕВР вече променя цената на парното и на топлата вода по всяко време

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цените на парното и топлата вода по всяко време на годи...

На заседанието баха обсъдени и общите условия за предоставяне на ВиК услугата.

Надвзетите от ВиК пари за студена вода ще бъдат възстановявани на потребителите с начислена лихва. Ако има разлика от 20% между показанията на общия водомер и индивидуалните, то ВИК фирмата до 7 дни трябва да уведоми етажната собственост. Разликата обаче ще бъде платена от абонатите, като се разпредели върху броя членове на домакинство. Граджданските организации се обявиха против, а ДКЕВР обясни, че проблемът не е на ВиК, а на неизрядните клиенти, информира БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика