Дупката в бюджета на НЕК може да се покрие за между 3 и 5 години, заяви Щонов

17707
Дупката в бюджета на НЕК може да се покрие за между 3 и 5 години, заяви Щонов
Снимка: БГНЕС

Ръстът в цената на тока е необходима мярка за стабилизирането на енергетиката. Ако няма поскъпване, ще има сериозни сътресения в икономиката. Чрез набелязаните мерки дефицитът в бюджета на НЕК може да се покрие за време между 3 и 5 години. Това заяви на брифинг днес служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, предаде БГНЕС.

Той припомни, че натрупаният в НЕК дефицит е приблизително 3 млрд. лв., като 1,5 млрд. лв. от тях са заради проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", а останалите задължения са породени от дисбаланс. Според Щонов увеличаването на цената на тока с 10% е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара.

Близнашки: България има готовност да посрещне евентуална газова криза

Страната ни има готовност за посрещане на евентуална газова криза. Това заяви на брифинг в Добрич министър-председателят проф. Георги Б...

От думите му се подразбра, че може и да няма още едно поскъпване на тока, този път от 1 януари, както се говори. "Аз не мисля, че плавно увеличение на цената включва увеличение на всеки три месеца. Наясно сме, че покупателната способност на българите е ограничена. Но поне едно поскъпване е наложително", каза той.

Министърът не отрече, че цената на енергията от слънчевите централи е висока, но поясни, че това е чиста енергия и държавата е поела ангажимент за нейния дял в България. "Законът е приет и не можем да изгоним всички чужди инвеститори, вложили във ВЕИ-та", каза още той и добави, че предстои анализ на цените на електроенергията от слънчевите централи.

"Много се говори и за търговията с въглеродни емисии. Разгледали сме възможностите в тази посока и работим по тях, но оценката за печалбата от тези мерки също е важна, защото се оказва, че тя е малка", уточни енергийният министър.

Щонов обяви, че в мерките за стабилизиране на НЕК е заложено и ограничаване на неефективното производство, водещо до скъп ток.

Той каза още, че 95% от експертите в Енергийния борд са се обявили за вдигането на цената на електроенергията. "Увеличението на цената на тока е необходима мярка и това увеличение е минимално", подчерта той. Щонов добави, че ако не се вземат мерки, дефицитът е НЕК ще нараства с близо 1 млрд. лв. годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика