Европейски експерт: ТТИП ще е по-изгодно за някои

10218
Европейски експерт: ТТИП ще е по-изгодно за някои
Снимка: Thinkstock

Намерението на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е да се свържат по-тясно двата най-големи пазара в света, няма да има някаква политическа надстройка. В това увери Йозеф Янинг, старши анализатор, Европейски съвет за външна политика на дискусия за ТТИП в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Едва 2015 г. сме в ситуация, когато може да провеждаме тези преговори, защото въздухът се разчисти от някои прекомерни очаквания. Стратегически императив за Европа е да приключи това споразумение. Много по-реалистично се гледа на него", каза Янинг. Според него ще има икономически изгоди в целия ЕС, а споразумението ще се отрази благотворно върху европейската икономика.

"Изгодите са разпределени неравномерно. Страни като Германия и Англия ще се възползват в много по-голяма степен от други. Франция и Полша са едни от страните, които ще се възползват много по-малко", отчете Янинг. Той коментира, че новата ЕК прави систематични изказвания да не влиза в споразумение, което ще намали стандартите на социална политика. Янинг е убеден, че споразумението е част от усилията на ЕС за свързване с основните конкуренти.

Политическият консенсус в Европа се очертава - или ще имаме това най-модерно споразумение, или няма да имаме нищо. За България ще бъде по-хубаво да го има, каза Янинг.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че решението за толкова важно споразумение може да бъде взето само в парламентите на държавите-членки, а не да бъде налагано от другаде.

Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО

За Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) мога да говоря с часове. Но в момента САЩ работи по-усилено за споразумението за с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика