Греков увери: Ще направим всичко възможно да не изпуснем и лев от евросредствата

14014
Греков увери: Ще направим всичко възможно да не изпуснем и лев от евросредствата
Снимка: БГНЕС

Не флиртуваме с животновъдите. Следващата година ще почувстват подкрепата на правителството, изразена в левова равностойност и финансова помощ. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Димитър Греков.

Що се отнася до опасенията за загубване на средства по Програмата за развитие на селските райони, Греков заяви, че притеснението идва от това, че за 9 месеца са изплатени само около 89 млн. от програмата. 280 млн. трябва да бъдат изплатени до края на годината.

Калфин: България може да загуби между 300 и 500 млн. евросредства до края на 2013

България може да загуби между 300 и 500 млн. евро европейски средства до края на тази годината, каза пред журналисти Ивайло Калфин, съд...

Остават ни още 278 млн. евро. Това е впечатляваща сума, защото за кратък период тези средства трябва да се усвоят. Ако не стане, те се връщат в ЕК. Ето защо сме създали стройна организация. Командировали сме над 70 специалисти, за да подпомогнат разглеждането и възможността тези средства да се усвоят до края на годината. Имаме уверение, че това ще се получи. До края на декември трябва да се изплатят агроекологичните плащания. Близо 114 млн. евро ще достигнат до земеделските производители. Днес ще се предприеме наддоговаряне от 118 на 127% по мярка 321. Така ще се даде на общините още 117 млн. евро да влязат в тези общини, посочи Греков.

Всички сме отговорни за усвояването на тези средства. Ще направим всичко възможно да не се изпусне нито лев от тях, категоричен бе той.

По повод критите писма в неговото ведомство Греков заяви, че проблемът с писмата е съществувал още от времето на Мирослав Найденов. Има едно писмо, което е извършило много дълъг път между фонд "Земеделие" и министерството. Самият тогавашен шеф на фонда г-н Полежанов дойде и ми каза за това писмо от Брюксел. Проблемите в комуникацията между институциите са доста. Това е една от нашите идеи. Да подобрим комуникациите между фонд "Земеделие" и МЗХ, разкри Греков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика