Ивелина Василева се спря и не каза, че медузите били виновни на Черноморието ни

5171
Ивелина Василева се спря и не каза, че медузите били виновни на Черноморието ни
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева все пак не се оправда с увеличение на броя на медузите по Черноморието ни за големия спад на туристите по родните морски плажове.

Възможността Василева да се оправдае беше дадена волно или неволно от депутата от Реформаторския блок Петър Славов. В свой писмен въпрос, Славов пита дали "свръхпопулацията на медузи" не е съществена причина за отлива на туристи. Народният представител включва и други причини - "презастрояването, лошия достъп до плажовете, замърсяването на морето", информира БГНЕС.

Туристическият бранш: Откакто сме влезли в ЕС, идват все по-малко чужденци

От приемането ни в ЕС през 2007 г. до днес, делът на европейските туристи всяка година намалява. Това заяви председателят на АБТТА Байк...

В отговора си екоминистърът посочва, че за периода 15 май - 30 септември тази година в Басейнова дирекция “Черноморски район” няма постъпил нито един сигнал от гражданин или от природозащитници относно прекомерен размер на медузи. Според данни на Института по океанология при БАН в изминалите години – 2012, 2013, 2014 също не са забелязвани необичайни тенденции. “По-големият брой на различни видове медузи през месеците август и септември, наблюдаващи се в непосредствена близост до брега, е обичайно явление и се дължи на факта, че тогава е техният размножителен период и те са по-често срещани в плитките крайбрежни води”, пише министър Василева до депутата Славов. Видовете медузи, обитаващи в Черно море, не са смъртоносни и крият минимални рискове за човешкото здраве, уточнява Василева.

От МОСВ уточняват, че основният път, по който медузите попадат в Черно море, е чрез корабоплаването и по-специално обмена на баластни води, както и чрез корабните корпуси. В тази връзка, съгласно директиви на ЕС, България и Румъния ще бъде разработен общ план за действие за ранно откриване на неместните видове и извършване на контрол на баластните води на корабите, които посещават български пристанища. Мерките, които следва да се предприемат, включват оборудване на корабите с пречиствателни съоръжения, както и оборудването на специализирана лаборатория.

От друг отговор на екоминистъра Василева до депутата Славов става ясно, че популярното и предпочитано място за летуване село Лозенец няма шанс да получи европейско финансиране, тъй като според одобрената Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 средства се отпускат на общини с минимум 10 000 жители. Заради наднормено замърсяване с отпадни води, които се изливат директно в морето, Централният плаж на Лозенец беше затворен за повече от седмица в разгара на туристическия сезон това лято. А концесионерът определи затварянето като "политическа поръчка" с аргумента, че така било навсякъде по Черноморието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика